Redactieblog

1097 x bekeken 4 reactieslaatste update:24 sep 2012

Gedragscode

De provincie Limburg is ontevreden over de Limburgse boeren. In Limburg heeft men een ruimtelijk beleid waarbij allerlei initiatieven kunnen worden gehonoreerd, mits er een tegenprestatie tegenover staat.

Dat is het Vorm-beleid, BOM+beleid, of zoals het tegenwoordig heet: het Limburgs Kwaliteitsmenu.
Als boeren bijvoorbeeld een groter bouwblok willen, kan dat, maar dan moeten ze bijvoorbeeld zorgen voor landschappelijke inpassing. Juridisch wordt dat vastgelegd in overeenkomsten of het wordt in het bestemmingsplan zelf geregeld. Nu blijkt dat een derde van de boeren de afspraken niet nakomt. Zij bouwen wel, maar houden zich niet aan de eis van landschappelijke inpassing. De provincie baalt daarvan, en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond ook.
Veehouders die hun verplichtingen niet nakomen, maken het voor collega’s lastiger, zegt de LLTB. Wat is nu de oplossing? Eenvoudig zou je zeggen. Als er overeenkomsten zijn die niet worden nagekomen kan de overheid de overeenkomst ontbinden en het besluit terugdraaien, dan wel nakoming van de overeenkomst vorderen. Als de zaak in het bestemmingsplan is geregeld kan de overheid handhaven: bestuurlijke boetes opleggen, dwangsommen, enzovoorts. Niet duidelijk is waarom dat alles niet gebeurt. Mankeert er iets aan de juridische grondslag? Of heeft de Limburgse overheid gewoon geen zin om op te treden en klaagt men liever over de boeren?
Limburg heeft natuurlijk een lange, waardevolle traditie van leven en laten leven, vriendelijkheid, vrolijkheid en samen bier drinken bij de carnaval, pappen en nathouden, en met elkaar onverstaanbaar Limburgs ouwehoeren. Daar past harde juridische actie niet zo bij. De provincie en de LLTB gaan nu samen een gedragscode opstellen voor de boeren. Goed idee. Daar kan dan in staan dat boeren afspraken moeten nakomen. Maar zouden die vervelende boeren, die zich nu al nergens wat van aantrekken, daarvan ineens wakker liggen? ”Oei, nu is er een gedragscode, morgen maar snel een landschapselement aanleggen!”
Ik ben benieuwd.

Laatste reacties

 • B bob

  Geef een boer een vinger en hij pakt je hele hand . Zeker als de slappe aanpak van dit wangedrag niet verandert staat dat hele schone Limburg straks vol met de wargelijke panden. Geen zachte G maar een harde sloopkogel als reactie !

 • politiek

  Bij wet wil men bij banken ook een WETTELIJKE gedragscode invoeren. Denken , adviseren ( en handelen hoop ik ) in het belang van de client. Willem , dat gaat best goedkomen in Nederland. Als men het niet vrijwillig doet , je aan de Wet houden , dan volgt eerst een gedrachtscode die je aan de regels houden . (Z)LTO heeft aangegeven hierbij behulpzaaam te willen zijn ! . Lukt het dan nog niet dan maakt men er gewoon een Wettelijke gedragscode van die je verplichten , dat je aan Wetgeving behoort te houden. Dan is het opgelost . Zo simpel is dat toch. Willem , u bent hoogleraar in agrarisch recht , mogelijk kunt u adviseren als men zover is als men die Wettelijke gedrachtscode wil gaan maken dat je Wetgeving behoort na te komen. De Provincie en LLTB hebben dan ervaring inmiddels en u als hoogleraar recht , met zijn drieen moet dat best lukken denk ik . ? ! .

 • poldes

  wat bereikt limburg als men handhaaft?

 • Grensboerke

  Waarschijnlijk heeft de agrariër het gevoel nu een keer de ambtenaar te kunnen 'naaien'. Al diegene die in deze gesprekken hebben gezeten weten tegen welke bureaucratie en onkunde je aanloopt. Menig agrariër is in jarenlange gesprekken door diepe dalen gegaan om vooruit te kunnen. Alleen de heren ambtenaren vinden zichzelf zo belangrijk dat ze iedere mogelijkheid aangrijpen eenieder te frustreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.