Commentaar

905 x bekeken 2 reacties

De erfenis van dit kabinet

De topsectoren krijgen weer veel aandacht van het kabinet. Er wordt 2,8 miljard in geïnvesteerd.

Dat is het goede nieuws voor de landbouw uit de miljoenennota. Er staan ook minder leuke dingen in: forse belastingverhogingen en vermindering van steun voor duurzame stallen. Maar toch. Het kabinet dat de agrarische sector bij zijn start al het eigen ministerie ontnam en bij zijn afscheid de rode diesel, gaf haar in ruil daarvoor wel erkenning voor het grote belang voor de economie.

Het CBS maakte op dezelfde dag bekend dat het handelstekort van Nederland met China naar een record is gestegen. Van alle Europese landen slaagt alleen Duitsland erin om aan dat land te verdienen en meer te exporteren dan te importeren. Dankzij de hightech. De toekomst ligt in het Oosten, daar groeit de economie. Willen 'wij' daar bij zijn, dan moeten we met iets goeds komen, zoals agrarische hightech.

Het is jammer dat de Koningin de rol van de agrosector in de troonrede niet met zoveel woorden bevestigde, al noemde ze de landbouw wel in verband met het nieuwe beleid voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken. BZ gaat zich meer richten op het Nederlandse handelsbelang, en wordt bijna een organisatiebureau voor handelsdelegaties.

Het CPB tenslotte, voorspelde op dezelfde dag lichte economische groei voor volgend jaar, mede dankzij toename van de wereldhandel. Al met al is de erfenis van dit kabinet voor de agrarische sector niet alleen negatief.

Laatste reacties

  • B bob

    Dat Johan uit deze troonrede nog een positief verhaal voor de Nederlandse Land en Tuinbouw kon halen is een wonder. De eerdere maatregelen sneden de halsslagader van deze sector door en tijdens het doodbloeden krijgen de Ondernemers alleen een doekje voor het bloeden.

  • politiek

    Vergeet niet dat bij het doorsnijden van die halsslagaders zeer nauw het CDA was betrokken. Jarenlang was deze partij verantwoordelijk voor beleid Landbouw. Zowel op politiek niveau als op vele bestuurlijke functies. Mogelijk kunnen andere partijen de schade beperken in de toekomst , maar inderdaad zeer verzwakt is landbouw wel geworden en dat ligt niet aan de nieuwe bestuurders zodadelijk !.

Of registreer je om te kunnen reageren.