Commentaar

3173 x bekeken 4 reactieslaatste update:13 feb 2013

Compensatie rode diesel doekje voor het bloeden

In de strijd om de stem van de boer slaagt demissionair staatssecretaris Bleker erin om op verkiezingsdag de krant nog even te halen met een idee over de rode diesel.

Hij wil volgend jaar eenmalig 30 miljoen euro en misschien nog wat extra beschikbaar stellen voor boeren die iets doen aan brandstofbesparing. Per boer denkt hij aan 300 tot 500 euro.

De afschaffing van de rode diesel doet pijn in de landbouw. Het levert de schatkist 300 miljoen op, maar kost boeren al snel een paar duizend euro per jaar, bij een gemiddeld verbruik van 200 liter diesel per hectare per jaar. De eenmalige ‘compensatie’ is dus niet meer dan een doekje voor het bloeden. Overigens werkte het CDA zelf mee aan het Kunduz-akkoord waarin afschaffing geregeld wordt, onder voorwaarde dat er enige compensatie kwam. Alleen de SGP wil in haar verkiezingsprogramma de rode diesel behouden.

Is het onrechtvaardig dat het accijnsvoordeel vervalt? Dat is een lastige vraag. Feit is dat de landbouw sinds jaar en dag dit voordeel geniet, net zo goed als vliegtuigen goedkope kerosine tanken en tuinders korting op de energiebelasting hebben. Daar staat tegenover dat een prijsverhoging een prikkel tot brandstofbesparing kan zijn, en dat is nu juist wat Bleker met zijn plannetje een extra duw wil geven.

Tegen de achtergrond dat de slag om de rode diesel al verloren is, is elk beetje compensatie meegenomen. Dat het natuurlijk ook de bedoeling is om stemmen te trekken, het zij zo.

Laatste reacties

 • kok999

  Ach so, Nu komt dus elke trekker met GPS om nooit meer onnodig twee keer over hetzelfde stuk te rijden. Maaien kan dan exact volgens vooraf vastgesteld patroon, gesimuleerd op de computer. Idee van Garmin ?

 • janlookamp

  alsof je met deze brandstof prijzen al niet maximaal op brandstof probeerd te besparen

 • agri2

  kok 999: Voor 30 miljoen, kun je 1800 GPS systemen kopen, dan blijven er nog heel wat boeren over die dus niets krijgen, maar dat is altijd met subsidieregelingen.

 • swart260

  Volgens mij wordt er al lang zo efficient mogelijk gewerkt, maar de oplosing is ivp tractoren vliegtuigjes en helicopters gaan gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.