Redactieblog

2109 x bekeken 2 reacties

Boer Jos in Europa

Het CPB vergeet het effect van het opzeggen van het EU-lidmaatschap mee te nemen bij het doorrekenen van verkiezingsprogramma’s.

Boer Jos uit Steenderen (Gld.) was op de radio. Niet dat ik hem ken, maar hij is wereldberoemd in de Achterhoek omdat hij een vrouw heeft gevonden via het tv-programma Boer zoekt Vrouw. Dycke heet ze. Samen zijn ze nu boegbeeld van een campagne van de Nederlandse werkgevers vóór Europa. Hij legde op de radio uit dat geen enkele boer van regels houdt, ook niet van Europese, maar dat Europa erg belangrijk is voor de landbouw en voor de Nederlandse economie. Het is dus niet raar dat LTO meebetaalt aan spotjes waarin duidelijk wordt gemaakt dat de anti-Europa-partijen onze welvaart op het spel zetten. Om over 67 jaar vrede in Europa nog maar te zwijgen.
Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft een tijd geleden precies berekend wat ons EU-lidmaatschap opbrengt. Het directe positieve effect is 6 procent van ons nationaal inkomen. Op de lange termijn is het effect groter; het loopt dan op tot 15 procent. Voor de landbouwsector is het effect nog groter, want de sector is afhankelijk van open grenzen en vangt ook nog eens EU-subsidies. LTO weet aan welke kant onze en uw boterham wordt besmeerd.
Ongeveer gelijk met boer Jos werd de doorrekening van de verkiezingsbeloftes van de politieke partijen bekendgemaakt. Bovenop de algemene economische ontwikkeling neemt bij de meeste partijen het nationaal inkomen met een paar tienden van procenten af. De PVV kwam het best uit de CPB-berekeningen. Bij hun verkiezingsprogramma stijgt het nationaal inkomen zelfs, met 0,1 procent nog wel! Verbazend. Een partij die als centraal verkiezingspunt heeft dat ze onmiddellijk uit de Europese Unie wil stappen, kan nooit positief uit de berekeningen komen. Het effect van zo’n griezelig programmapunt is immers minstens 6 procent negatief, oplopend tot 15 procent negatief. Dat is nog eens wat anders dan het geneuzel over halve procentpunten bij de andere partijen.
Een dag later waren ook anderen, zoals de NOS, aan het rekenen geslagen, want die vertrouwden de uitkomst evenmin. Wat blijkt, het CPB heeft het uitstappen uit de Unie helemaal niet meegenomen in de berekeningen, terwijl het een paar jaar terug zelf nauwkeurig had vastgesteld wat dat kostte, minstens 6 procent op de korte termijn zogezegd. Hoewel ik niet elk model van het CPB geloof, ben ik altijd uitgegaan van hun kwaliteit. Nu niet meer. Volgens mij geldt voor hen het Engelse spreekwoord: ‘Hoe dichterbij je staat, des te minder je ziet’. Net als elke andere boer weet ook Boer Jos dat hij afhankelijk is van de gemeenschappelijke markt, want zijn producten gaan meestal over de grens. Alleen zijn gladiolen verkoopt hij lokaal, maar met de PVV aan de macht wel 6 tot 15 procent minder.

Laatste reacties

  • B bob

    Jos verkondigd het woord van de overheid aangezien de LTO volledig anaal ingebracht is bij het ministerie van EL&I. Kijk wie aan het roer staat bij dit ministerie en wat het belang is van het EU lidmaatschap ! Hoe geloofwaardig is Jos de VVD Handpop dan nog ?

  • ikkethuis

    de eu is de oudendag voorziening van de nederlandseregering. natuurlijk willen ze dat behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.