Redactieblog

2541 x bekeken 4 reacties

Verbazing over Engeland

Eén van de westerse EU-landen die mij blijft verbazen, is Engeland. Ze hebben perfecte Olympische Spelen georganiseerd, gedompeld in de voor Engeland kenmerkende entourage.

De eerste keer dat ik het land bezocht, was eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Toen waren er al grote melkveebedrijven, waar kostprijsgericht geboerd werd met van die grote kuilbulten. Die bulten werden niet afgedekt met plastic, maar met prut wat wel enorm geurde. Toen en ook bij latere bezoeken constateerde ik wel fantastische mogelijkheden voor de melkveehouderij en de akkerbouw.

Maar Europees stelt de landbouw daar weinig voor. Nog altijd stevig importerend voor veel producten, terwijl ze minimaal zelfvoorzienend, ja zelfs wel exporterend. zouden kunnen zijn. Zeker als je naar het areaal en de kwaliteit van de grond kijkt. Nu in de melkprijsvergelijking beuren de Engelse melkveehouders 32-33 cent, maar daar kunnen ze minder mee in Engeland. Het pond is sterk is ten opzichte van de euro, dus van de melkprijs kan zo’n 1,5 cent af.

Eigenlijk is het perspectief voor de Engelse boeren nog altijd niet goed. Op het platteland is het maar een doods gebeuren. Alles gaat zoals het twintig jaar terug ook ging en er gebeurt weinig. Er zit geen leven in de brouwerij, doodgewoon omdat de boeren al meer dan twintig jaar op het minimum zitten. Veel koeienboeren daar zijn als varkensboeren hier: ze willen wel stoppen, maar kunnen niet. Indertijd bestond de Milk Marketing Board, die de melk van de boeren toebedeelde aan de verwerkers. De verwerkers hadden veel verschillende afnemers als klanten en het systeem functioneerde redelijk. Maar toen de retail ging fuseren tot enkele organisaties en de zuivelverwerkers nog talrijk waren, ging het helemaal mis. De Milk Marketing Board ging ten onder. De herstructurering van de zuivel kwam niet op gang en coöperatieve initiatieven kwamen onvoldoende tot wasdom.

Het Deense Arla melkt de Engelsen ook nog uit in plaats van te bouwen aan een ketenstructuur. De zuivelketen in het Verenigd Koninkrijk heeft veel meer potentie dan zij manifesteert. Boeren en zuivelverwerkers zouden eensgezind met Olympisch gedachtengoed hieraan moeten bouwen en dan zouden ze veel medailles kunnen oogsten.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Jan, mist er niet nog een stuk, dat ze zelf de cooperatie verkocht hebben, wat toen der tijd konden ze er goed geld voor krijgen.
  Arla is bezig een soort cooperatie terug te brengen.
  Maar er moet een stukje meer terug in de geschiedenis gekeken worden, wie er nu schuldig is.

 • poldes

  wie is er slachtoffer?

 • Mozes

  Laten we in Nederland blij zijn met onze grote zuivelcooperatie. Er zijn best nadelen te bedenken maar de voordelen zijn vele malen groter.

 • Sjaak

  Misschien moet FrieslandCampina die extra fabriek daar neer zetten? Biedt waarschijnlijk meer perspektief dan hier op die 'postzegel'...:)

Of registreer je om te kunnen reageren.