Commentaar

792 x bekeken 5 reactieslaatste update:31 aug 2012

Gevaarlijke kennisleegloop

Natuurlijk, het is verkiezingstijd. Er is geen tijd voor nuance. Populistische oneliners doen het beter dan weloverwogen standpunten. Ik weet het, je moet er doorheen kijken. En toch krommen de tenen bij het horen van zoveel retoriek. Iets van de onzin blijft altijd hangen, ook na 12 september.

De term 'plofkip', bedacht door Wakker Dier, is in recordtijd ingeburgerd. Niemand heeft het nog over 'gewone' vleeskuikens. In de discussie over megastallen wordt alles door elkaar gehaald. Politici beroepen zich op rapporten zonder deze met name te noemen, of winkelen wel heel selectief in de conclusies. We moeten hopen dat zij, eenmaal gekozen in het parlement, wat meer oog krijgen voor de feiten over welzijn, milieu en gezondheid. Helemaal zeker is dit niet. Ervaren landbouwpolitici keren niet terug in de Kamer, en op een enkeling na ontberen de kieslijsten deskundigen.

De kennisleegloop is gevaarlijk. LEI-directeur Laan van Staalduinen waarschuwt in Boerderij Weekend ook voor deze 'fact-free politics'. En daar komt bij dat ook op het uitgeklede ministerie van EL&I de kennis wegvloeit. Ambtenaren roteren en zijn veel minder thuis in de dossiers dan vroeger.

Natuurlijk breekt Van Staalduinen ook een lans voor 'haar' landbouw-economisch instituut dat steeds minder opdrachten uit Den Haag krijgt. Maar zij heeft een punt. LEI-onderzoek is veelal het fundament voor beleid. Het jaarlijkse Landbouw Economisch Bericht geldt als een standaardwerk dat op elk bureau van een beleidsmaker moet liggen.

Als te veel aan fundamenteel en feitenonderzoek wordt getornd, krijgt de emotie steeds meer grip op de besluitvorming. En dat is voor een agrarische grootmacht als Nederland een slechte ontwikkeling.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het betekent heel veel extra lobby werk voor LTO. Ze zullen straks de meest basale informatie aan de kamerleden moeten geven en dan is nog maar de vraag of dit overkomt tegenover de emoties uit andere bronnen.

 • politiek

  Merkwaardig angstig verhaal. Vergeet niet dat de huidige trieste balans in de landbouw het gevolg is van besluitvorming en uitvoering van de huidige bestuurders en ambtenaren van de laatste jaren. Met dergelijke artikelen neemt men dus al een voorschot op de toekomst. Dat het anders moet weet ieder en daar zal moed en kracht voor nodig zijn van de (hopenlijk) nieuwe bestuurders. Ik las vandaag een artikel ( bisschop Liesen Breda) in vakblad boeren business van augustus, met titel, De ,,C,, is weg uit de ZLTO , maar ook uit het beleid ? .
  Mozes , misschien is het beter als die lobbyisten van u van de (Z)LTO wat vaker thuisblijven om de landbouw weer gezond te krijgen. ? .

 • B bob

  De regering kan in de wandelgangen van het binnenhof altijd de kennis van de lobbyisten van monsatan/syngenta/basf/bayer krijgen om op basis daarvan de verkeerde beslissingen te nemen Zo gaat het bij de EU in Brussel al jaren. Waarom nadenken als Lucifer de ondergang van de grootste milieuramp ( mensheid) kan bespoedigen

 • denker123

  B.bob,je kunt beter optimistisch zijn als Monsanto en co.de regeringen verkeerde beslissingen influisteren,valt iedereen deze Multinationals aan. De mensen zijn veel mondiger geworden In Amerika komt ook veel meer oppositie tegen het lobbien van monsanto en co.,o.a.tegen het biobrandstoffen beleid en tegen de g.m.technologie. Van uit L.T.O.komen weer wel nieuwe praktijk mensen die de politiekers op hun vingers kunnen tikken.

 • B bob

  lucifer is in de gedaante van monsatan/basf/bayer/syngenta in de ziel gekropen van zieke personen die enorm veel macht hebben opgebouwd Ze hebben zelfs een aantal rechter in loondienst en kunnen dus voor god spelen. Hou die ontwikkeling maar eens tegen . Het gaat hier om wereldwijde georganiseerde misdaad tegen de mensheid en elke week langer onder het juk van lucifer is er een te veel Denker123 De mens is vergeten dat hij verbannen is uit Eden en dat we nu toch bezig zijn met het vernietigen van Moeder Natuur Echt positief blijven omdat die LTO ( onderdeel van ministerie van EL&I ) kennis verbetering kan brengen kan ik niet want dat zijn ook slaven van de industrie .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.