Commentaar

871 x bekeken

Verplaatsing vanwege fijnstof voorbarig

Op de valreep van zijn ambtsperiode komt demissionair staatssecretaris Joop Atsma nog even met een drastische aap uit de mouw: wellicht moeten pluimveebedrijven in Noord-Brabant en Limburg verplaatst worden vanwege de problemen met fijnstof.

De uitstoot van de gevaarlijke kleine stofdeeltjes daalt landelijk gezien al enkele jaren. In het verkeer, de belangrijkste bron, hebben de introductie van roetfilters, stimulering van schonere auto’s en snelheidsbeperkingen effect gehad. Maar in de intensieve veehouderij is er een hardnekkig probleem op 64 bedrijven, zo maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu eind vorig jaar bekend.

Atsma koppelde daar nog een subsidieregeling aan vast. Tien miljoen euro kwam beschikbaar om de knelpunten weg te nemen met behulp van technische maatregelen zoals luchtwassers. Maar nog voor dit geld zijn werk gedaan kan hebben, zegt de bewindsman dat techniek hier tekortschiet en dat daarom verplaatsing van pluimveebedrijven overwogen moet worden. Vreemd.

Fijnstof is slecht voor de gezondheid. Maar veel erover is nog onbekend. Pas recent is vastgesteld dat fijnstof uit de veehouderij een heel ander effect heeft dan fijnstof uit verkeer. Het slaat sneller neer, lijkt minder schadelijk, maar kan wel weer drager zijn van ziektekiemen. Bedrijfsverplaatsing is ingrijpend en kostbaar. Een laatste optie. Zo ver is het nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.