Redactieblog

855 x bekeken 1 reactie

Praten gemakkelijker dan doen

NVV heeft de banden doorgesneden met DGB (De groene belangenbehartiger). Het boterde niet meer tussen de praatclub (NVV) en de doe-mensen (DGB).

Dus werd er afscheid genomen. “Commercie en belangenbehartiging gaan niet samen”, motiveert  voorzitter Wyno Zwanenburg van NVV het besluit om de aandelen DGB over te doen aan het management.

Hij heeft gelijk. Zakendoen en roepen over hoe het zou moeten, gaan niet samen. Je ziet het bij de LTO. Deden zaken met het Hof van Saksen, vele trouwe leden volgden en zitten nu met de gebakken peren. Oftewel een fors verlies.

De praktijk wijst het verder ook uit. Coöperaties zijn commerciële organisaties, met als laatste verantwoordelijken de eigenaren, de boeren. Maar ze doen dingen, die de boeren niet begrijpen. Kijk maar naar ForFarmers. Zouden boeren ooit bedacht hebben om Hendrix te kopen en nu een groot veevoerbedrijf in Engeland? Nee dus. En toch zijn de boeren verantwoordelijk. Als het mis gaat zitten ze met de brokken. Ze kunnen echter niet anders dan de schuld bij zichzelf leggen.

Daarom hebben activistische vakbonden het ook zo gemakkelijk. Voorzitter Sieta van Keimpema kan rustig roepen dat er van alles mis is met FrieslandCampina. Haar leden geloven haar, maar er verandert geen spat. Albert Jan Maat van LTO kan zeggen dat hij weidegang belangrijk vindt. Hij krijgt er geen koe de wei mee in. FrieslandCampina kan dat wel door maatregelen. Via de melkprijs lopen er meer koeien in de wei. Kijk maar naar Cono, straks een weidegang-premie van 1 eurocent. Daar blijft 95 procent van de koeien wel in de wei. Die wint met weidegang de kaasstrijd.

Het zijn twee verschillende werelden, de praters en de doeners. Als ze zich niet teveel met elkaar bemoeien zijn ze beide gelukkig. De vraag is echter dat ze op deze wijze wel het maximale voor ons bereiken. En daar zet ik mijn vraagtekens bij.

Wyno Zwanenburg was pas echt geslaagd als hij zowel de NVV als dochter DGB tot bloei had gebracht. Nu koos hij voor gemakkelijke weg om alleen maar te kunnen blijven roepen.

Eén reactie

  • politiek

    Wyno had niet alleen de NVV en DGB tot bloei moeten brengen maar vooal de relatie met de consument ( klant dus) Dan had de varkenshouderij mogelijk een bestaansrecht in Nederland die nu maar zeer twijfelachtig is. Alsmaar roepen dat de klant zich maar moet aanpassen aan product varkensvlees werkt averechts. Ook op gebied voedselveiligheid. Dit geld ook als de burger zich maar moet aanpassen aan varkenshouderij tot in het ziekenhuis toe. ( MRSA ) Helaas weet ik ook niet wat Wyno bereikt heeft , ook niet voor zijn eigen achterban, de gezinsbedrijen varkenshouderij mag ik hopen. Zijn excuus dat de consument de keuze maakt in de winkel voor het goedkoopste stuk(je) vlees dat alleen maar geproduceerd kan worden op de grotere varkensbedrijven vanwege kostprijs dan heeft Wyno de consument niet duidelijk kunnen maken wat er gaande is in de varkenshouderij. ( helaas)

Of registreer je om te kunnen reageren.