Redactieblog

2251 x bekeken 5 reacties

Laat leden FrieslandCampina maar gaan

Een sterke marktleider in de zuivel. Daar pleit collega Harm Holman voor in Nieuwe Oogst. Een uitstekend stuk met visie.

Niks geen behoud van de heilige huisjes van thans. Veranderen als de omgeving verandert. Zoals zijn pleidooi voor het afschaffen van de marktconforme melkprijs van FrieslandCampina. Een uitstekend idee. Het verhoogt de drang van de coöperatie om de melkprijs steviger in het middelpunt van de prestatiedoelstellingen te zetten.

Ik zal natuurlijk zijn brede visie hier niet herhalen. Eén punt wel, waar ik het niet mee eens ben. Dat is zijn zorg, dat straks leden van FrieslandCampina weglopen. Om verschillende redenen, maar daar gaat het mij niet om.

Wel om de vraag of het erg is dat leden de komende jaren afscheid nemen van FrieslandCampina. Ik denk het niet. Of liever, het is gewoon goed. Vooral omdat er na 2015 meer melk komt. FrieslandCampina is op het ogenblik fors aan het investeren om die melk te verwerken. Er komt zelfs vrij zeker een geheel nieuwe poederfabriek in Barneveld.

Als er leden weglopen, hoeven die investeringen niet door te gaan. Het mes snijdt dan aan twee kanten: betere benutting van de bestaande bedrijven en niet investeren voor de onderkant van de markt. Het is nu al zo dat FrieslandCampina veel te veel bulkproducten produceert. Dat wordt nog meer als de melkproductie groter wordt.  Dat betekent een lagere opbrengstprijs van dat deel van de melk, maar ook in totaal een lagere gemiddelde opbrengst.

Conclusie: als er leden weglopen, krijgen de blijvende leden een hogere melkprijs. En daar gaat het om.

Laatste reacties

 • joannes

  Helemaal mee eens! Er wordt hier zuur verdient geld geinvesteerd in een commodity product dat zodirect moet concurreren op een wereld markt. Denk je nou echt dat ze in die ontwikkelings landen op een houtje zitten te bijten tot wij exporteren? Hierbij een investering van stal tot en met verwerking en verkoop in Vietnam, waar ook nog ruimte is, 32000 COWS VIETNAM http://www.youtube.com/watch?v=sBcSIGIcfTU
  Dat krijg je als eerst auto onderdelen goedkoop koopt en ze, bv in Vietnam, geld gaan verdienen. Dan gaan ze zelf met de nieuwste technology produceren. FC zal daar in de toekomst niet veel melkpoeder verkopen.

 • zanden

  FrieslandCampina 'verkoopt' de bouw van extra poederfabrieken met het argument dat er een stijgende vraag naar melkpoeder in de wereld is. Maar de werkelijke reden is natuurlijk dat niet de vraag naar melk, maar het aanbod van melk stijgt. Namelijk van de boeren die straks meer gaan melken. Vergaderboer ziet heel scherp dat FrieslandCampina op die manier nog meer bulk gaat produceren. Maar wie bulk produceert kan alleen op kostprijs concurreren. Dat lukt de Nederlandse melkveehouderij never nooit. Vrijwel overal elders in de wereld kan het goedkoper dan hier. Je zou uit dit alles kunnen concluderen: de Nederlandse melkveehouderij groeit zichzelf kapot.

 • politiek

  Inderdaad, Waarschijnlijk hebben de ,,bestuurders,, ook goed aan zichzelf gedacht met salarissen en bonussen ( oprotpremie). Inderdaad men zal zich ,,verdedigen,, als argument dat men het ,,bulkproduct,, op de wereldmarkt volgens de leden behoorde te plaatsen.

 • farmer135

  na 2015 een B-prijs voor de melk die meer geleverd wordt, dan het huidige quotum....deze extra melk zorgt namelijk voor een overschot, en lagere prijzen.

 • Mels

  Laat ze het toch lekker uitzoeken,wij hebben ze hier al meerdere malen gewaarschuwd en wie niet horen wil moet maar voelen,over een paar jaar weten we of een van mijn nazaten goedkoop een niet al te oude stal kan overnemen en dito grond om prima voer te produceren,kostprijs is dan laag en de melk komen we dan tegen winst kwijt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.