Commentaar

2046 x bekeken 15 reacties

Geen partij meer voor de boeren

Op weg naar de verkiezingen voorspelt het politieke klimaat weinig goeds voor de boer.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben de verschillende politieke partijen hun programma’s klaar liggen in de strijd om de kiezers. Boerderij heeft hierop alvast een eerste analyse losgelaten, met speciale aandacht voor wat partijen met Europa willen, en wat ze met de landbouw willen.

Het algemene beeld dat na deze analyse ontstaat, is niet erg rooskleurig voor agrarisch Nederland. Het meest zorgwekkend is wel de groeiende euro-scepsis. Die wordt door de landelijke politiek vooral gevoed door haar angst voor de burger, die op zijn beurt weer angst heeft voor de vermeende toenemende Brusselse macht en voor alles wat momenteel misgaat in Europa. Met deze anti-Europa-stemming dreigt ook het Europees landbouwbeleid het toonbeeld te worden van geldverspilling, bureaucratie en regeldwang.

Oftewel: het Europees landbouwbudget ligt van alle kanten onder vuur in de polder. Angst is een slechte raadgever en leidt tot kortzichtig zwabberbeleid. Daarvan is het natuurbeleid ook het slachtoffer.

Nu nog bestaat het beeld bij de boeren dat - met dank aan staatssecretaris Bleker - minder natuur wordt aangelegd. Maar in aanloop naar de verkiezingen beloven de meeste partijen weer te investeren in de natuur en bijvoorbeeld alsnog de Ecologische Hoofdstructuur versterkt aan te leggen. Maar wat blijft van deze belofte over natuuraanleg over als na de verkiezingen blijkt dat er eigenlijk helemaal geen geld voor is?

Zoveel is zeker: een echte partij voor de boeren, met een heldere langetermijnvisie voor de landbouw is er niet. De traditionele partijen die altijd pro-landbouw waren, zijn gemarginaliseerd of hebben zich afgekeerd van een sterk,
gemeenschappelijk Europa. En de politieke partijen die Europa nog wel vooropstellen, willen het meest snijden in het EU-landbouwbudget. Daarvan raak je als boer wel even je stem kwijt.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Is een boer een andersoortig burger zodat daar een boerenpartij voor moet zijn. Die tijd hebben we gehad!

 • poldes

  De EU heeft de afgelopen 5 jaren goed geboerd met haar boeren.en economisch daaraan gekoppeld beleid.
  wordt het dan niet eens tijd om die stedelijke verkwisting als onrendabele gebieden te verklaren ;terwijl daar de meerderheid van de stemmers en partijen strijden voor voortzetting hiervan.

 • agratax2

  Democratie is de macht van het grootte getal. Met die paar procent boeren die we nog hebben in de moderne wereld betekent deze groep politiek niets meer. Landbouw sneeuwt dus binnen alle partijen onder zo gauw er een stemming plaats vindt over beleid, partij program etc. Hier komt bij dat iedere burger overtuigd is van het voordeel 'Goedkoop inkopen'. Dus liever voedsel kopen en je geld exporteren dan je geld uitgeven aan iets duurder voedsel van lokale producenten, die hiermee lokaal werkgelegenheid scheppen. Zo lang het gevoel van goedkoop is goed, goedkoop geeft 'winst', goedkop geeft omzet in andere (import) sectoren kan de landbouw een 'fatsoenlijke' behandeling wel vergeten en is de uitweg uit het financiële dal nog lang en moeilijk. Hier komt bij, Nederlanders gaan voor hun PASSIE en dus voor o.a. natuur in plaats van voedsel.

 • Klerck

  Boeren lever dan rechtstreeks aan de consument en bepaal zelf je prijs.
  Al zou de consument dezelfde prijs bij jullie moeten geven dan vroeger in de winkel, dan gaan jullie er nog op vooruit. Zonder subsidie, dus zonder de belastingafdracht van diezelfde burgers die jullie klanten worden.

  Het is gewoon een schande dat jullei gesubsidiëerd bij huis lopen / werken.

  De intentie van dit verhaal is jullie boeren tegen de weldenkende anti eu burgers op te zetten.

  Ik vind dit walgelijk, echt!

  We moeten Nederland samen sterk maken zonder die overbodige uitvreters genaamd eu regenten.

 • joannes

  Ik vrees dat het verzamelwoord boeren in de Nederlandse of Europese werklijkheid niet veel belangen meer kan verzamelen. Het is een branche groep die onderling overeenkomsten hebben maar dankzij de specialisaties in extremen hebben zij de laatste jaren steeds meer conflicten met de samenleving, waar (grote) politieke partijen moeilijk mee om kunnen gaan. Conflicten als overproductie, diervriendelijkheid, natuur, medicijngebruik, landschaps beeld, enz,enz,.. Boeren zullen ervaren en moeten onderkennen dat ze, met de specialisaties, ook zo bijzonder zijn geworden, dat je van een algemeen boerenbelang niet meer kan praten. Het is het individuele belang geworden! Er zullen boeren zijn die hun huidige bedrijf willen conserveren en verbeteren en er zullen boeren zijn die willen expanderen. Ik kan me goed voorstellen dat deze boeren zich ook in verschillende politieke partijen herkennen: de eerste zoekt bescherming en de tweede wil vooral geen regels of beperkingen.

 • agratax2

  Joannes hoe bedoel je overproductie? Op landelijk niveau? Importeerden we minder landbouw grondstoffen, dan zou er van overschot in Nederland helemaal geen sprake zijn. Wel zou dan de consument meer moeten betalen of het rechtstreeks zelf van de producent moeten betrekken. Maar het artikel over de politieke onmacht van de landbouw klopt.

 • joannes

  Agratax1 elke politieke partij streeft in zijn ideologie naar een soort van balans of harmonie en probeert dat mede middels coalitie en oppositie te bereiken. In het verleden hadden de boeren bij de CDA of de VVD een gewillig oor voor respectievelijk landschaps belangen, familie waarden, consumptie waarden en voor de VVD export belangen en ondernemers vrijheid. De PvdA is mijns inziens nooit zo´n interessante partij geweest. Totdat millieu, diervriendelijkheid, boeren ethiek, enz, enz, een rol gingen spelen. Nu blijkt bij deze aandacht dat men binnen de agrarische wereld met de Politiek van de traditionele boeren partijen, CDA en VVD, de teugels veel te veel heeft laten vieren en leefgemeenschappen ten eerste niet weten wat er speelt en ten tweede ¨last hebben¨ van gevoerd beleid. De boeren zelf hebben hier last van omdat ze met de ruimte die ze genomen hebben ¨teveel¨ last veroorzaken en totaal weggegroeid zijn van de Nederlandse gemeenschap waar ze gevestigd zijn, produceren, het leeuwe deel exporteren en..... getolereerd moeten worden. Maar dankzij de ver gevorderde specialisatie hebben de boeren onder elkaar ook tegengestelde belangen. Het zal dus moeilijk worden. Een boerderij is geen lampen fabriek!

 • agratax2

  Joannes hebben de boeren de ruimte genomen (is negatieve benadering) of hebben ze die van de oude boeren partij CDA (voorheen KVP, AR en CHU) gekregen om de bv Nederland van valuta te voorzien via export van voedsel producten en met beschermde grenzen. Maar deze zomer gaan alle partijen voor de maximale stem winst en die haal je niet door lief te zijn voor boeren, want het gros van de mensen heeft geen idee van wat er financiëel achter de boeren aankomt aan toelevering, verwerking, transport etc. Ook een groot deel van onze politieke kopstukken heeft geen idee, zij zien boeren alleen maar als natuurvijanden, milieu vervuilers en ruimte vreters.

 • BoB de Bakker

  Agratax, hebt u enig idee wat er financieel achter bijvoorbeeld een transporteur komt. Nee toch, elke beroepsgroep moet zijn eigen broek, al dan niet met subsidies ophouden.

 • agratax2

  BoB de Bakker. het is eenvoudig uit te tellen wat aan waarde wordt toegevoegd als de melk de tank uit gaat de fabriek in. De schakels na de transport zijn bij melk rond 3 x boeren waarde en bij tafelaardappelen is dit getal nog groter om van brood maar te zwijgen. Euro 0,25 / kg tarwe en Euro 1,50 - Euro 2,50 voor een brood waar nog niet 1 kg tarwe in verwerkt is. Een factor 8 - 10 is heel gewoon afhankelijk van de winkel waar je koopt en de kwaliteit.

 • joannes

  Agratax1 al dat gereken van hoeveel duurder een product in de keten wordt is niet meer dan een populair geroep. Alleen diegene die in een specialistische nichmarkt opereren kunnen zich een ruime opslag veroorloven maar het gross werkt met minimale netto marges. Veelal is het de omloopsnelheid samen met vakmanschap ( beheersing van risico´s) die het werkt doen. Supermarkten moeten het met informatica, logistiek en marketing doen, Transport met (betaalde) bezetting en brandstof toeslag. Boeren hebben en blijven het nadeel hebben dat zij historisch voordurend met innovatie, mechanisatie, en nu informatie technology de sector zijn die het snelst aan productiviteit wint en daarmee kostprijzen verlaagd die de achterblijvers weer op achterstand zetten.

 • joannes

  Agratax1 een toevoeging op omloopsnelheid: de omloopsnelheid van kapitaal. Het probleem van boeren is dat die relatief langzaam is.

 • agratax2

  Joannes ik heb niet gezegd dat alle toegevoegde waarde winst is. Ik concludeer alleen dat het een heel bedrag is tussen af boerderij af winkel. De Grieken hebben ontdekt dat de consument ca 50 % kan besparen op zijn aardappelen en groente door rechtstreekse koop bij de boer en dan vangt de een kosten dekkende prijs + marge. Er is dus voor beide partijen nog wat de verdienen als we met meer vers genoegen nemen en veel(onnodige) bewerkingen achterwege laten.

 • joannes

  Agratax1 het probleem is dat doordat iedereen zich specialiseert in de Supply Chain en de consument zich laat verwennen tot en met kant en klare maaltijden. Er zijn dus veel activiteiten die met transporten verbonden uiteindelijk mee eten van de oorspronkelijk door de boer geproduceerde vleesvarken of liter melk. Een 100% opslag wordt dan ook ruim overschreden in vele gevallen. Maar de consument eet dan ook boter in producten waar hij of zij het niet verwacht. De consument leren weer een huis slachting te consumeren zal lastig worden! Of.. we gaan terug naar de honger winter.... toen kwamen de ambtenaren bij de boer voor een liter melk of een stukje vlees.

 • miniplaat

  @ BoB de Bakker 25 jul
  # 9

  Agratax, hebt u enig idee wat er financieel achter bijvoorbeeld een transporteur komt. Nee toch, elke beroepsgroep moet zijn eigen broek, al dan niet met subsidies ophouden.

  Ja natuurlijk hangt er achter elke sector weer een ander financieel verhaal. Feit is wel dat van al het transport in Nederland echt een enorm deel bestaat DOOR de landbouw. Denk aan toelevering van grondstoffen, afvoer van producten, etc. Denk ook is aan de enorme hoeveel werk die door de landbouw aanwezig is voor bouwbedrijven en dergelijke, alle bedrijven die aan landbouwmechanisatie doen. Nederland kan niet zonder de landbouw sector, alleen dat heeft de politiek niet door, of ze negeert het welbewust. Alle milieu praatjes klinken leuk, maar kosten alleen geld. Het wordt tijd dat iedereen bij wijze van spreken weer aan de bloembollen moet, dan dringt het eindelijk eens goed door.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.