Commentaar

1427 x bekeken 5 reacties

Bezinning op graanbeleid

De graanmarkt is hectisch. De graanprijzen stijgen vanwege droogte in grote delen van de wereld.

Dat drijft de voedselprijzen omhoog en wakkert de inflatie aan. Voor akkerbouwers zijn hoge graanprijzen welkom. Maar voor politici is het een nachtmerrie. Economische teruggang vanwege duur voedsel en een hoge inflatie is wel het laatste wat ze nu kunnen gebruiken. En veehouders moeten opnieuw diep in de buidel tasten voor voer.

Daarom moet Brussel zich nog eens bezinnen op het graanbeleid, nu het landbouwbeleid toch op de schop gaat. Brussel schafte in 2009 de interventie af. Er wordt geen mais of gerst meer opgekocht en een beetje tarwe. De EU heeft nu geen interventievoorraden meer en kan alleen nog wat stoeien met importheffingen om meer graan in de EU te krijgen. Nu een tekort dreigt aan graan staat Brussel met lege handen.

Ook om te voorkomen dat bij overschotten graanprijzen te diep wegzakken, wordt het tijd dat Brussel het LTO-plan omarmt om de hoeveelheid graan die verplicht tot bio-ethanol wordt verwerkt, te laten meeschommelen met de beschikbaarheid van graan. Zeg maar een interventie nieuwe stijl. De EU kan beter niet afhankelijk te zijn van de internationale graanmarkt als er tekorten zijn. Graan is een té essentieel product om helemaal over te laten aan de grillen van de vrije markt. Dat liet seizoen 2007/2008 zien. Het lijkt erop dat dit graanseizoen dat nog eens gaat onderstrepen.

Laatste reacties

 • kleitokkers

  het kwartje valt het eten wordt een beetje duurder en de economie valt terug in in crisis. Hoe kon je ook alweer efficient voedsel produceren.

 • berlies

  Laat de Nederlandse graanboer een keer profiteren nu de verwachting goed is , volgend jaar kan het allemaal weer anders zijn.

 • agratax2

  Jan. Je hebt helemaal gelijk. Helaas heeft de interventie niet gezorgd voor een kostendekkende graanprijs en vond de politiek het en te duur systeem. De oplossing was de wereldmarkt, want dan zo predikte men zou de graanprijs onder de inventie blijven steken en zou de handel meer kunnen verdienen. Dit alles klopte tot het moment dat onder invloed van de vrije markt meer koopkrachtige kopers op de makt kwamen en de wereld graan opbrengst aan de krappe kant werd. Hier komt bij dat onder invloed van klimaatschommelingen en bodem uitputting de opbrengsten meer schommelen dan de politici welgevallig is. We zullen met of zonder interventie moeten wennen aan meer koopkrachtige vraag en schommelende opbrengsten. Zo lang de melkveehouders nog klagen over het dure krachtvoer is er niets aan de hand, want dan brengt 1 kg brok meer melkgeld in het laatje dan het kost.
  Zo gauw 1 kg brok meer kost dan het opbrengt moet men stoppen met voeren van deze laatste brokken. Dit betekent minder melk en hopelijk een hogere prijs.

 • denker123

  Het is nu al een bezigheidstherapie de produktie van biobrandstoffen,het is omzetten van kunstmest,aardgas en aardolie in biobrandstoffen zonder enig rendement,er is niets bio aan alleen het woord.Alleen maar om aan de verplichte 20% bijmenging met fossiele brandstoffen te voldoen in 2020 verzonnen door de politiekers De zonnepanelen fabrieken de toekomst op energiegebied laten ze failliet gaan.

 • agratax2

  Denker123. Ze laten zonnepanelen fabrieken niet failliet gaan. Ze verkopen ze inclusief de technologie voor een drop aan de Chinezen om die te verzoeken voor een zacht prijsje ons aan panelen te helpen. Dat we hiermee onze Euro exporteren in de (ijdele) hoop dat de Chinezen die weer bij ons uitgeven. Helaas tot nu toe sparen de Chinezen Euro ś en Dollars zodat ze af eb toe even kunnen shoppen op de grondstoffen markt en dan hun slag kunnen slaan voor de komende 50 jaar. (hele koper bergen van biljoenen tonen kopen de heren in 1 x). En wij geven ons geld uit aan politieke hobby 's die het autonome proces van klimaat verandering echt niet tot stoppen zal dwingen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.