Commentaar

889 x bekeken 4 reacties

Zinloze cijfers

Staatssecretaris Bleker heeft concrete plafonds genoemd voor de omvang van veehouderijbedrijven. Daarmee wil hij een te vergaande industrialisering van de veehouderij tegengaan.

Hij wil de bovengrenzen dwingend opleggen via een convenant of een algemene maatregel van bestuur. Het debat zal zich nu toespitsen op cijfertjes. Dat is jammer. Zulke cijfers zeggen namelijk niks. Voor veel mensen buiten de landbouw zijn bedrijven van tweeduizend zeugen en vijfhonderd melkkoeien al onvoorstelbaar groot en onacceptabel. Maar waarom? Vooral omdat het buitengewoon is. Een kwart eeuw geleden was een melkveebedrijf met honderd koeien ook buitengewoon groot, om van tweeduizend varkens maar te zwijgen. Wat niet gewoon is, is al gauw te groot. Tegelijk geldt dat met het nu voorgestelde plafond het gros van de bedrijven nog een flink eind kan groeien.

De veehouderij industrialiseert. Dat proces is al lange tijd gaande en roept weerstand op. Logisch. Die weerstand verdwijnt niet door dit soort gecijfer. Beter is het de ongewenste neveneffecten aan te pakken. Inpassing in het landschap, dierwelzijn, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit, milieubelasting, volksgezondheid, het zijn allemaal concrete onderwerpen die vragen om duidelijk beleid. Als dat tot gevolg heeft dat bedrijven kleiner moeten, het zij zo. Maar staar je niet blind op aantallen dieren op één locatie. Dat lost niks op.

Laatste reacties

 • Mels

  het verindustrialiseerd in mijn ogen niet,er wordt alleen meer techniek en wetenschap gebruikt met als doel gezondere dieren en meer productie omwille van de kosten,het blijft veehouden,of het nu varkens,kippen of koeien zijn.Als de situatie voor de dieren nu steeds slechter wordt is het een ander verhaal maar die wordt denk ik steeds beter of er nu 50 of 500 koeien in een stal lopen maakt voor de koeien niks uit,dat zijn kudde dieren.

 • veehouderij.dejong1

  Soms kun je neveneffecten het beste op europees nivo aanpakken (antibiotica, dierwelzijn, ammoniak, fosfaat).

  Andere neveneffecten (stank, volksgezondheidrisico's, landschappelijke inpassing, geluidsoverlast, verkeersveiligheid) zo veel mogelijk op lokaal nivo regelen.

  Inderdaad geen grenzen aan bedrijfsomvang. Levert inderdaad voor dier, burger en ondernemer niets op. Heeft zelfs vaak negatieve effecten op innovatievermogen van de sectoren.

 • henk fledderus

  ik ben niet zo goed met de regel geving in Nederland op de hoogte maar me dunk met alle regels hinderwetten en wat al niet meer, heb je volgens mij geen limitering nodig. als en ondernemer een goed bedrijf kan runnen met meer dan 500 koeien good stuff!!
  ik ben het mels eens dat er meer techniek en wetenschap to gepast word. Dat kan wel eens tot gevolg hebben dat het er wat geindistrueerd uit ziet maar dat lijkt zeker niet ten koste te gaan van het dier welzijn

 • joannes

  Zoals blijkt uit de reactie van Mels heeft iedereen een persoonlijk begrip van industialisatie en welzijn. Een maat met getallen geeft dan iets van een concrete duidelijkheid. Je moet een keer duidelijk maken dat in Nederland niet kan wat in US of Rusland kan. De boer die dat ambieert kan dan plannen maken om te emigreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.