Redactieblog

1515 x bekeken 2 reacties

Windmolens

Een van de verhalen van Heer Bommel, opgenomen in de bundel Geld speelt geen rol, gaat over 'de windhandel'. In dat verhaal komt een ondernemer voor, die overal boortorens wil bouwen, zelfs rond kasteel Bommelstein.

Zoals gebruikelijk, weet Tom Poes deze plannen door een list te verhinderen.

Aan dat verhaal moest ik denken bij de discussie die is ontstaan rond de aanleg van windmolenparken. Projectontwikkelaars, energieproducenten en andere investeerders, waaronder agrariërs, tonen veel belangstelling voor het oprichten van windmolens. Blijkbaar kan daar flink wat aan worden verdiend.

Aan de andere kant nemen de protesten van omwonenden toe. Die protesten richten zich vooral tegen de landschapsontsiering door de steeds hoger wordende molens, tegen de lawaaioverlast en tegen mogelijke nadelen voor de natuur. Opmerkelijk is dat de bezwaren meestal snel verdwijnen als de omwonenden financieel bij de exploitatie van de molens worden betrokken. Ik vraag me dan af hoe serieus je zulke bezwaarmakers moet nemen.

Premier Rutte moet ooit hebben gezegd dat windmolens draaien op subsidie. De cijfers die ik met wat googelen onder ogen heb gekregen, wijzen erop dat dat geen onzinnige uitspraak was. De subsidiebedragen liggen minstens in dezelfde orde van grootte als het inkomen dat met de windmolens wordt behaald, en zelfs vaak daarboven. Het geld dat wordt uitbetaald aan omwonenden van windmolens, is dus in ieder geval voor een deel afkomstig van de belastingbetaler.

Iedere vorm van duurzame energie heeft zijn bezwaren en beperkingen. Maar gelet op alle bezwaren en protesten is voor mij de vraag of met windmolens op het goede duurzaamheidspaard wordt gewed.

Zonnecollectoren zijn in ieder geval veel minder omstreden en worden snel goedkoper en efficiënter. Naar mijn indruk gaat de innovatie daar sneller dan bij windmolens. En de beste vorm van duurzame energie is natuurlijk de bespaarde energie. Maar aan dergelijke opties en aan (andere) vormen van kleinschalige energieopwekking, valt voor projectontwikkelaars en investeerders minder te verdienen.

Laatste reacties

  • agratax2

    Cees je gedachten over Zonnecollectoren zijn juist ze geven geen horizon vervuiling. Ze zijn iets zwarte (glimmend) dan de meeste daken van sneldekkers. helaas is er voor de productie een zeer zuivere grondstof nodig, die we zonder hoge milieu kosten in het westen niet kunnen maken. Dus onze enige leverancier is China (zijn milieu aspecten ondergeschikt). Zie verlaten we de Arabieren als energie leverancier en leveren we ons over aan de andere grootmacht, die ons van bijna alle luxe goederen voorziet en daarmee het wereld kapitaal naar zich toe trekt. Zouden dan onze eigen windmolens, zij het iets duurder en horizon onvriendelijker niet en betere optie zijn???

  • Mels

    Zonnecollectoren worden systematisch tegengehouden in Nederland,navraag over het aanleggen van deze dingen op mijn dak leerde mij dat ik een grootverbruikersaansluiting moet hebben om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie die voor aanschaf verleend kan worden.Wat een onzin voor iemand die het redt met een normale aansluiting,de overheid is veel te bang voor de inkomsten uit gas en werkt andere vormen tegen, buiten de windmolens omdat dat veel beter zichtbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.