Commentaar

1934 x bekeken 1 reactie

Tarwegistconcentraat direct onderzoeken

Er blijft een luchtje hangen rond tarwegistconcentraat (TGC). Vorig jaar verbood Cono Kaasmakers zijn leveranciers nog langer TGC te voeren aan het melkvee, omdat het een vieze geur aan de melk zou geven en een afwijkende smaak aan de kaas.

Deze week komt daar bij dat uit Amerikaanse studies een relatie blijkt tussen bijvoeren van TGC en E-coli bij slachtvee en hoge celgetallen bij melkvee. In de VS zit veel meer TGC in het rantsoen dan in Nederland, maar duidelijk is dat het TGC-voeren risico kan opleveren.

TGC is een eiwitrijk, vloeibaar product dat vrijkomt bij de bio-ethanolproductie uit tarwe en bietendiksap. Voor varkens én rundvee is TGC een goedkope, goed in het rantsoen in te passen eiwitbron. Voor alcoholproducenten is het uiterst belangrijk een zekere, vaste afzet van het bijproduct te hebben.

Maar als er een negatief effect op kaas is, blijft van de voordelen van vervoederen weinig over. De helft van de Nederlandse melkplas gaat de kaasbak in. Kaas is voor de Nederlandse zuivelsector het belangrijkste exportproduct.

Het is daarom moeilijk te begrijpen dat de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en de Overleggroep van Producenten van Natte Veevoerders (OPNV) het al ruim een halfjaar oneens zijn over deugdelijk onderzoek naar Nederlandse effecten van TGC.

Dit duidt niet op zorgvuldig ondernemerschap (product stewardship). Al helemaal niet in de wetenschap dat men bij OPNV al veel langer wist van de Amerikaanse studies, maar dit voor zich heeft gehouden, kennelijk  om de afnemers van TGC niet te verontrusten.

Eén reactie

  • denker123

    In de V.S.wordt dit spul nu massaal uitgevoerd omdat bij veel boeren het vertrouwen sterk vermindert.Enkele maanden geleden was er een zeer strenge kontrole op tetracycline in de melk door de yoghurt fabrieken,in werkelijkheid zullen de distiller grains wel de oorzaak zijn van de slechtere produkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.