Commentaar

1162 x bekeken 2 reacties

Reconstructie sneu verhaal

Brabant heeft de reconstructieplannen nu officieel ingetrokken. Net als Overijssel stapt ook deze provincie nu af van de zonering en van verdere ontwikkeling van de omstreden landbouwontwikkelingsgebieden.

De reconstructie van het intensieve veehouderijgebied is hiermee definitief een mislukking. Zelden werd zo’n groot vergadercircus opgetuigd als na de vaststelling van de reconstructiewet in 2002. Zelden leverde dat behalve stapels rapporten zo weinig resultaat.

De reconstructie is ingezet na de varkenspest van 1997 en begon met het idee van varkensvrije zones die als een soort brandgang de verspreiding van veeziektes moesten verhinderen. Dat idee bleek snel achterhaald, maar er werden steeds andere doelen aan de reconstructie gekoppeld. Als een kerstboom werd ze volgehangen met doelen op uiteenlopende gebieden als waterberging, natuurontwikkeling en recreatie.

Uiteindelijk is de zaak gestrand op weerstand van burgers. Die waren onvoldoende gehoord tijdens de plannenmakerij en deinsden terug voor de landbouwontwikkelingsgebieden met concentraties van grote nieuwe stallen.

Voor de veehouderij is het een vervelende zaak. Boeren in verkeerde zones hebben jaren moeten leven met onzekerheid. De oplossing die hen voorgehouden werd – ontwikkelingsmogelijkheden in de LOG’s – kwam amper van de grond. Al met al een sneu verhaal met die reconstructie.

Laatste reacties

  • krulsaart

    Mooi dan maken we meteen ook weer even landbouwgrond van de voor de reconstructie in natuur omgetoverde grond.

  • leftturn

    wat zou dit hele grapje gekost hebben. en onze organisaties en gelieerde adviseurs
    maar hard achter de zak met geld aan hollen. natuurlijk nu roepen dat het allemaal (weer) anders moet. we trappen er geen twee maal in.

Of registreer je om te kunnen reageren.