Redactieblog

1767 x bekeken 6 reacties

Niet meer klagen

"Dat zijn mensen naar mijn hart", zegt Hanna. "Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Rob ter Haar, akkerbouwer in Lelystad. Ze vinden klagende boeren maar niks".

"Steek je hand in eigen boezem", werp ik haar voor de voeten. "In deze column bekijken wij de ontwikkelingen met een kritische blik. Dat is toch ook een vorm van klagen over de anderen in organisaties en vergaderland, die het niet goed doen."

"Dat is gans anders", zegt Hanna lichtelijk verontwaardigt. "Wij geven commentaar op de gang van zaken. Dat kan niet altijd lief en zoet zijn. De ontwikkelingen zijn dat ook niet. We leggen de vinger op de zere plek. Dat is goed, dat moeten stukjesschrijvers doen en is niet vergelijkbaar met klagende boeren".

"Verklaar mij het verschil," daag ik haar uit.

"Een klagende boer is overal tegen. Daarom veroordeelt Jaap Haanstra van LTO het ook. Hij zegt dat klagen geen enkele zin heeft. Daar kunnen Sieta van Keimpema en Wyno Zwanenburg nog wat van leren.  Ik ben het met hem eens. Je moet ook met oplossingen komen. Dat doet Haanstra. Hij zegt dat zijn Vakgroep zich richt op risicomanagement, instrumenten, die de risico's op de steeds grotere bedrijven beperken. Kijk, dat is werken aan de toekomst. Beter dan klagen zoals de Sectorale Vakbonden altijd doen."

Misschien heeft Hanna gelijk. Haanstra wil niet de voorman zijn van een klagende sector. Zo staan we echter wel bekend. Daar heeft ook de jonge akkerbouwer Rob ter Haar het over. Hij is verdrietig dat zijn collega akkerbouwers in de Flevopolder klagen over de verhoging van de pachtprijs. Het zou de doodsteek zijn voor hun bedrijf. "Onzin", zegt ter Haar. "Ik zou graag grond er bij willen pachten voor de nieuwe pachtprijzen. En dan zie ik kans om winst te maken."

"Een duidelijke tweedeling in de sectoren. De ene groep, de klagers, verenigd in de Vakbonden. De andere groep, de optimisten en vernieuwers in de LTO. Of niet aangesloten bij een organisatie. Die zijn het gezeur zat en richten zich op de ontwikkeling van hun bedrijf. Verstandig,"aldus Hanna.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  idd een duidelijke tweedeling in de sectoren: De ene groep, de kritische vakmensen die zich verdiepen in de materie en vervolgens oplossingen aandragen, verenigd in de vakbonden. De andere groep, de ja-knikkers en volgers, die zich wel heel snel gewonnen geven, in de LTO.

 • DG

  Niks mis met klagende boeren, als ze daarna zelf actie ondernemen om de situatie te verbeteren.

 • Mozes

  Ik spreek liever van schopboeren dan van klaagboeren. Hun gedrag doet mij denken aan dat van Wilders. Bij alles wat hun tegenstaat probeerd men een boosdoender aan te wijzen, een vijand die bestreden moet worden. De supermarkten, de coöperaties en LTO. Wie niet meedoet met schoppen wordt een jaknikker genoemd.

  Door televisie, internet en internationaal reizen is het tegenwoordig onvermijdelijk dat culturen elkaar beïnvloeden. Wilders wijst de Islam aan als vijand die bestreden moet worden om Nederland zuiver te houden. Teveel werkloosheid? Wilders opent een Polen meldpunt.
  Wilders durft geen verantwoordelijkheid te dragen voor noodzakelijke bezuinigingen en hervormingen dus wordt Brussel als de vijand aangewezen die bestreden moet worden.

  Dit soort gedrag zowel binnen als buiten de landbouw komt mij al heel lang de keel uit.

 • Noordam2

  mozes er is toch wel verschil dacht ik. Over cooperaties en supermarkten klagen is wat mij betreft ook uit de boze, slaat nergens op, maar een islamiet die mij de les wil lezen, onze zwaar bevochten vrijheden wil beperken mag wat mij betreft naar zijn vaderland vertrekken
  gelukkig zijn lang niet alle Islamieten op het oorlogspad

 • Rip

  Het geld moet worden verdiend op het bedrijf. Laat anderen maar klagen en vergaderen, ondertussen kun je best geld verdienen in de huidige omstandigheden. Daar voel je ook het best bij omdat niet bij klagers wil horen, terwijl de LTO wel heel ver af staat.

 • jampie

  Ik wil niet klagen, maar met al die instanties zoals, overheden, lto, en weet ik veel wat voor groeperingen, die allemaal gestudeerd hebben, moet ik eerst even checken of ik geen strafbare dingen doe alvorens ik noeste arbeid ga verrichten. Waar ik eigenlijk ook niet over klagen wil is dat al die mensen die vanalles bedenken en ons daar weer mee lastigvallen wel allemaal van de land en tuinbouw vreten. Ik hoor niet bij de klagers(even een uitzondering) en zeker niet bij de vergadermensen(worden meestal ook betaald), ik voel mij altijd nog het beste als ik gewoon aan het werk ben. Risicomanagement... tjonge

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.