Redactieblog

1682 x bekeken 2 reacties

Kaas in plakjes

FrieslandCampina is van de schrik bekomen en zal zich ongetwijfeld afvragen: konden we dit zien aankomen en zo ja, hadden we er iets tegen kunnen doen? Ik ga helpen met een analyse.

De markt brengt altijd herstel als er ongelijkheden ontstaan. Een gouden handelswetmatigheid is dat je elkaar iets moet gunnen. Dat is bij Friesland Campina misgegaan, net als indertijd bij Friesland Coberco, toen gedacht werd vanuit machtsdenken de kaasmarkt naar de hand te kunnen zetten. Toen pikte de kaashandel dat niet, dat heeft miljoenen gekost en opnieuw heeft slecht acteren van de kaasdivisie inzake handelsafspraken veel financiële schade berokkend.
Wanneer gerenommeerde handelaren al een tijd proberen afstemming te verkrijgen over flinke hoeveelheden kaas, dan speel je hoog spel, wanneer je niet tot een akkoord komt. Anker verkoopt kaas waar zo’n 2,4 miljard kilo melk voor nodig is. Het risico van de melk voor een nieuwe kaasfabriek  is nihil. Alle kaas die zij maakt is op voorhand al verkocht.
Toen Fonterra in Amsterdam kwam, drie jaar terug, werd als een vestigingsreden genoemd: de groeiende behoefte aan wei. Ooit voerden we het nog als retourproduct aan de kalveren, nu is het een aantrekkelijk product voor veel doeleinden en met veel bewerkingsmogelijkheden. Fonterra wil op de ingrediëntenmarkt blijven en uitbouwen. Logisch dat Fonterra en Anker dan het A-ware plan smeden.
FrieslandCampina moet zich herschikken. Dat doet ze ook al wat, maar volgens mij verkeerd. Te veel Unilever en Nutrecomensen worden binnengehaald en daarbij worden gekwalificeerde loyale FrieslandCampina’s gepasseerd. Een paar mensen van buiten halen is goed, maar te veel is een minachting van weleer. Cees ’t  Hart lijkt een begaafd man, maar er zitten nog veel Campina’s in de concerndirectie. De twee beste kaasmensen zijn gaan lopen: De Jong naar A-ware en Betten naar Cono; de leegloop illustreert onvrede. De concerndirectie haalt weer een Nutrecoman binnen op financiën. FrieslandCampina zou meer vanuit kracht en eenheid moeten acteren in plaats van uit macht.

Laatste reacties

  • Piet Piraat

    Behoorlijk verhaal, maar, Jan, door eerdere columns van jouw hand weet ik niet of ik het met een korrel (of een zak) zout neem of niet. En dat is pas jammer.

  • doi_iung

    Hallo Jan,

    Ben het helemaal met je eens. Maar niet alleen in deze slag gaan er veel goeie mensen verloren voor de organisatie. Ook met de verhuizing van de verschillende afdelingen naar Amersfoort zijn er veel goeie mensen verloren gegaan.

    Daarbij is het bedrijf allang het gevoel met de markt verloren en denkt het bijna geheel vanuit een autonome positie.

Of registreer je om te kunnen reageren.