Redactieblog

4301 x bekeken 5 reacties

Jan van Weperen de kluts kwijt

“Hij is een uitstekende boer. Vooruitstrevend met een open blik naar buiten. Hoe kan het dat hij organisatorisch zo vaak de boot mist?” vraagt Hanna zich af.

Een terechte vraag. In de landbouwcoöperaties en organisaties struikelt Van Weperen steeds. Dat begon al in 2005. Hij was landelijk bestuurder van de LTO. Die verkeerde in een moeilijke positie, want de ZLTO had zichzelf op afstand gezet. In plaats van bruggen te bouwen joeg Van Weperen iedereen – ook de collega-bestuursleden - tegen zich in het harnas. Met als gevolg dat deze bestuursleden hem meedeelden dat hij beter kon vertrekken. Dat deed Jan. Teleurgesteld en hij speelde verder geen rol meer.

Hanna vult aan: Van Weperen was ook enthousiast over de fusie tussen Friesland en Campina. Hij toonde zich een groot voorstander van deze krachtenbundeling. Tot FrieslandCampina een hem onwelgevallige maatregel over weidegang trof. Die stond hem als boer met de koeien het jaarrond op stal, niet aan.”

“Tegen alle democratische coöperatiebeginselen in organiseerde hij een protestbijeenkomst tegen FrieslandCampina”, zegt Hanna hoofdschuddend. “ Cees’t Hart, de eerste man van onze zuivelcoöperatie, merkte fijntjes op dat deze ‘dertiende ledenvergadering’ om hem niet had gehoeven. Om vervolgens te besluiten dat de maatregelen voor de weidegang gewoon doorgingen.”

En dan nu de komst van Fonterra. Van Weperen vindt dat geweldig: ‘De boeren kunnen nu eindelijk weer kiezen’. Merkwaardig, omdat hij nog maar kort geleden de komst van FrieslandCampina bejubelde. Die coöperatie vindt hij nu arrogant. Hier spreekt de verliezer.

Hanna begrijpt het niet: “Een man, die zo koersvast is op zijn bedrijf, zwabbert door het landbouworganisatieleven als een uitgebroken stier in een koppel koeien. Hij is kennelijk de kluts kwijt. Terwijl de gedachte overal terrein wint dat we als boer alleen toekomst hebben als we ketengericht denken, gaat Jan van Weperen terug naar af. Gewoon omdat hij zijn gelijk niet kon krijgen. Hoe klein een grote boer kan zijn.”

Laatste reacties

 • joannes

  De vergaderboer is nog te veel een boer die denkt dat door krachten bundeling uiteindelijk een keer het boeren inkomen beschermd kan worden. Vele relatief kleine ondernemers die gezamelijk een vuist kunnen maken om hun belang te beschermen bij supermarkten en overheid. Het principe van de oude Coöperatie. Jan blijkt ervaren te hebben dat door het consolideren van de vele Coöperaties, die rechtgerekend werd met efficienties, een te grote organisatie wiens macht te groot is voor de supermarkten en te groot is voor individuele boeren die zich willen specialiseren. Dat inzicht is waarschijnlijk, mogelijk te laat, bij Jan van Weperen gekomen. Dat is wat anders dan kluts kwijt zijn: dat noemen ze kennis door ervaring!

 • Flyinghollander

  Ook lekker door je 'collega' die onder een alterego voor de zelde website schrijft zo benoemd te worden.

 • Rip

  Jan van Weperen verkeert in een ideale positie. Hij is geslaagd als boer en mislukt als bestuurder. Wat wil je nog meer als columnist? Vanaf de zijlijn kan hij mooi commentaar leveren.En dat kan hij. En is het erg dat vergaderboer hem een keertje kietelt? Ik denk het niet. Jan kietelt zelf ook genoeg mensen. Dat is voor ons als lezer mooi.

 • poldes

  om in europa en de wereld als boerderijmelkverwerker/inkoper met de grote danone en nestle te kunnen wedijveren is een grote cooperatie zoals fc opgericht.
  deze ondernemingen zijn in staat om de boeren een goede melkprijs te bezorgen.
  Ook hebben deze ondernemingen vaak zoveel vermogen ;zelfs meer als heel veel lokale overheden.
  En als je met een handvol van deze ondernemingen bent en elkander af en toe ontmoet is het wel mogelijk dat zij de boerderijmelkmarkt heel goed kennen of zelf een beetje maken(wereldwijd).
  zo ontvangen wij misschien wel een heel gesocialiseerde melkprijs?
  Als wij hier af en toe lezen dat in Nieuw zeeland de melkprijs € 0,27 is dan zou je het denken.
  maar als onze goede voorgangers en showers van onze Nederlandse Landbouw met alles er op en er aan een delegatie uit 50 landen op bezoek komt,dan spreekt een gast dat het allemaal te gek is en zo goed geregeld voor de tevreden lijkende nederlandse boer die volgens hem(wetenschap op dat moment)ook nog het dubbele van de melkprijs in Nieuw Zeeland ontvangt.
  Misschien moet je als melkveehouder in Nederland wel schrik krijgen van zulke vermogende wereldzuivelgiganten als F.C./dan./en nest .en front.?

 • Mozes

  Wat mij het meest aan Jan van Weperen opvalt is dat hij uitsluitend productiegericht denkt. Marge kan alleen gehaalt worden door lagere kostprijs net als in de varkenshouderij. Hierbij wordt klakkeloos uitgegaan van het idee dat schaalvergroting een lagere kostprijs oplevert. Uit boekhoudrapporten blijkt dat deze kostprijsverlaging alleen gehaald wordt tot een schaalgrootte van ruim 700.000 liter. Daarboven niet meer.
  Terwijl iedereen ziet dat de varkenshouderij in deze bedrijfsfilosofie is vastgelopen en de melkveehouderij noodgedwongen een andere weg moet inslaan kan Jan van Weperen hier niet in meekomen.
  De melkveehouderij kiest voor afzetgericht denken. Jan van Weperen blijft productiegericht denken in de lijn met de varkenshouderij.
  Hij heeft zichzelf hiermee buiten de discussie geplaatst en wordt door niemand meer serieus genomen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.