Redactieblog

2809 x bekeken 30 reacties

Intensief beter dan biologisch

“Dat is klare taal”, zegt Hanna tevreden als ze leest dat hoogleraar duurzaamheid, Louise Fresco, zich zorgen maakt over het beeld van de intensieve Landbouw. “Die is duurzamer dan de biologische landbouw”, beweert ze stellig.

Dat is andere koek dan die we als regel krijgen. Daar wordt biologisch de hemel in geprezen. Die is pas duurzaam. Wij moeten ons als gangbare boeren schamen. We verpesten milieu, bouwen veel te grote stallen, kortom, we doen niets goed.

“Je zou er een minderwaardigheidscomplex van krijgen”, meent Hanna.”Daarom is het goed dat mevrouw Fresco een ander geluid laat horen. Beter dan dat we het zelf doen. We kunnen wel roepen dat onze bedrijven steeds duurzamer worden, maar de burger gelooft het niet.”

Mevrouw Fresco voert sterke argumenten aan. Biologische productie doet een veel grotere aanslag op het milieu. We hebben op aarde zes keer zoveel grond nodig als we iedereen op biologische wijze willen voeden. Dat betekent dat er nog heel wat bossen moeten sneuvelen om voldoende landbouwgrond te krijgen. Willen de biologische milieuridders dat? Het lijkt me sterk.

“De fabel dat biologisch beter is moet de wereld uit”, zegt mevrouw Fresco. Hanna is het daar helemaal mee eens: “Men vergeet in de discussie over duurzaamheid en grotere stallen dat dit beter is voor mens en dier. Er wordt veel zorgvuldiger omgegaan met kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en ook antibiotica. We moeten nog een aantal stappen zetten, maar we komen steeds dichter bij duurzaamheid. Daar moeten we de nadruk op leggen in de maatschappelijke discussie. We hebben gelijk. Het is toch van de gekke dat we dat beeld niet kunnen overbrengen in de maatschappij”.

“Misschien moeten we in de leer bij Wakker Dier”, opper ik. “Die slaagt er met weinig middelen in het beeld van de plofkip bij een ieder op tafel te krijgen. Met als gevolg dat supermarkten overstag gaan en voor diervriendelijk vlees meer willen betalen.”

“We moeten een nieuwe slogan”, zegt Hanna beslist. Maar ze zegt er niet bij welke.

Laatste reacties

 • tuinvrouwtje

  Het is niet moeilijk om de plofkip op ieders netvlies te krijgen, maar daarvoor moet je wel een hart hebben, en kennelijk ontbreekt het daaraan bij Hanna, en menig boer van plofkippen. Gelukkig zijn de meeste burgers wel met een hart geboren

 • politiek

  misschien is OPEN EN TRANSPARANT een goede slogan. Zolang er nog zoveel geheimzinnigheid blijft zweven over die zogenaamde duurzaamheid van de intensieve veehouderij ( ook door de voorzitters van de belangenbehartigers)zal die nimmer geaccepteerd worden. Het is zelfs nog zo triest dat vragen over dit onderwerp op vergaderingen veehouderij in de pauze en na de vergadering behandeld worden. Je kunt de stap naar de maatschapij niet maken als je intern ook niet open en transparant bent. Het heeft nog veel te veel gelijkenis met de mistoestanden binnen de kerk. Iedereen wist het, je mag er alleen niet over praten ook niet met de pastoor en de bisschop hielt ook iever zijn mond.

 • Evie

  politiek. ik lees steeds reacties van u, en daarbij bekruipt me steeds het gevoel dat u geen boer bent , in welke tak dan ook, en ook niet een kerk bezoekt. want uw relaas is echt eentje van iemand die de klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt.u kunt alleen maar schoppen, draag eens een goede oplossing aan. en roep niet steeds dat u alles in rapporten wilt kunnen lezen.er moet ook gewerkt worden en die mensen zitten niet te wachten op papierwerk.

 • politiek

  Beste Evie. De rapporten die ik al heb ( ook vertrouwelijke) zijn al wel gelezen. Wat vind je overigens van de slogan OPEN EN TRANSPARANT.

 • Mozes

  Evie, Politiek is hysterisch. We kennen hysterie vooral in een tijdelijke vorm zoals iemand die bij een ongeval hysterisch kan reageren. Hysterie kent echter ook een structurele vorm waarbij een hysterisch gedrag zich ten aanzien van een bepaalt onderwerp blijvend voordoet.
  Iemand die hysterisch is is niet in staat tot eigen relativering van zijn angst. Tegelijkertijd laat hij geen enkele relativering van anderen toe. Hij is als een op hol geslagen paard. Hoe meer je er achter aan rent om hem tot bedaren te brengen hoe meer het paard juist een bevestiging ziet van een gevaar dat hem bedreigt en hoe harder dat hij juist gaat hollen.

  Politiek is maar aan het beschuldigen en beschuldigen. Als uit een onderzoek blijkt dat er niets aan de hand is betekend dat voor Politiek eenvoudig dat de echte uitslag is achter gehouden.....
  Als ik vertel dat ik een brief heb gekregen van de PVV over medicijnenregistratie terwijl ik dit al maanden geleden samen met de dierenarts in orde heb gemaakt wordt ik beschuldigd dat ik ook 'creatief met voedselveiligheid om ga'.
  Politiek kent geen enkele eigen relativering en bij iedere relativering van een ander heeft hij een nieuwe uit de lucht gegrepen beschuldiging om deze van zich af te houden. Vervolgens blijft hij maar doorhollen.
  Net als bij een op hol geslagen paard gewoon laten uithollen tot dat hij moe wordt en vanzelf tot stilstand komt. Niet op reageren dus.

 • Mozes

  Tuinvrouwtje, in reactie #1 stelt u dat de meeste burgers wel een hart hebben en Hanna en menig boer van plofkippen niet. De burgers hebben vooral een hart voor hun eigen beurs. Hoe verklaart u het dat burgers massaal kiloknallers en plofkippen kopen. Ze zijn hier alleen vanaf te krijgen als de supermarkten ze niet meer in de schappen leggen. En dan nog moeten we afwachten hoeveel burgers uitwijken naar de kooplui op de markt die nog wel kiloknallers en plofkippen verkopen.

 • politiek

  Mozes weet het goed te verwoorden. Complimeten indeze. Maar wat zal de reaktie van Mozes zijn als er structurele vormen zijn als dat uit onderzoek blijkt. Niet alleen op nationaal niveau , Nederland dus, maar ook Internationaal. Overigens Mozes , ik beschuldig niemand , ik geef gewoon aan wat LETTERLIJK beschreven staat in die rapporten. Overigens Mozes , want vind jij van de slogan OPEN EN TRANSPARANT.

 • Rip

  Wat een ge-emmer over biologisch. De praktijk is toch anders.De schaalvergroting gaat door. Consumenten willen lage prijzen. En daar passen grote gangbare bedrijven bij.

 • gerjan slingenbergh

  Wat kost het om de aarde te vervuilen? Gangbare boeren helpen 100 duizenden mensen uit de chemische industrie aan inkomen. Dat moet allemaal betaald worden.

 • Nines

  Politiek, als je slogan werkelijk zo goed was geweest hadden mensen er wel op gereageerd. Bovendien is de veehouderij al open en transparant. Je hebt zelfs een aanbod gehad vandaag op de site om ergens binnen te mogen kijken. Wees eens flink, ga kijken. Misschien realiseer jij je dan ook dat het allemaal zo erg nog niet als jij beschrijft.

  En verder ben ik blij dat een onderzoek nu ook eens bewijst dat biologisch en duurzaam niet altijd samengaan. Onderbewust wisten veel mensen dat al langer natuurlijk. Alleen gaat dit ene onderzoek niet bijdragen aan het verhaal naar buiten. Daar is nog wel meer voor nodig.

 • agratax2

  Als we met biologische landbouw 6 X meer land nodig zijn om de huidige bevolking te voeden, betekent dit ook dat we niet 6 X maar tig maal meer mensen in de voedsel productie aan het werk moeten hebben. Tevens betekent dit dat er geen eten zal zijn voor 9 miljard mensen, dus de rem op de bevolkingsgroei.Weg milieu vervuiling, geen stijgende zeespiegel meer. De rem zal moeilijk zijn, meer mensen aan het werk behoeft geen punt te zijn er zijn miljoenen werkelozen en miljoenen mensen die op dit moment burelen bevolken maar daar niets anders doen dan papier verkwisten. Dit betekent dat biologisch produceren niets anders is, dan de wereld anders inrichten. Om dit de realiseren is heel veel moed nodig van de politieke leiders en helaas deze mensen missen de moed hun woorden in daden om te zetten, zo lang ze hun oren laten hangen naar de grootte geld bazen, die hen na de politiek gouden bergen beloven via commissariaten of andere luizenbaantjes.

 • Mels

  agratax,gedeeltelijk waar,al is het maar net welke weg je doodlopend vindt,ik zie niet gebeuren dat de stropdassen de Nvwa komen schoffelen en ook zal het niet meevallen om de juppen van de beurs een stel laarzen aan hun voeten te krijgen.

 • joannes

  Waarom verdwalen de bloggers altijd in generalisaties. Mevrouw Fresco heeft natuurlijk gelijk; het is belangrijk dat je efficient voedsel produceert wereldwijd. Maar.... in Nederland met een overproductie die leidt tot zeer lage gemiddelde inkomens voor de agrarische ondernemers is het verstandig om meerwaarde te creëren met hun productie methoden om een redelijk inkomen te genereren. De efficientie die bij schaal grootte gerealiseerd kan worden is in Nederland met hoge grond en arbeids kosten met daar bovenop de regelgeving niet intressant in vergelijking met lokaties die niet deze beperkingen hebben en ook voor de internationale markt kunnen produceren. bv US, New Zealand, Australie, Argentia, Brazil, Ukraine, enz

 • gerjan slingenbergh

  Mevrouw Fresco heeft geen gelijk. Uit studies blijkt dat biologische teelten 20-30 %
  minder opbrengen. Die 6x meer benodigde oppervlakte is gewoon onzin.
  Natuurlijk produceren boeren over de hele wereld zo efficient mogelijk. Boeren zouden meer moeten focussen op marge i.p.v. opbrengsten.

 • agratax2

  Meis als wel biologisch willen en niet willen schoffelen zullen van honger doodgaan. Andere voedselproductie hebben de dames en heren door politiek ingrijpen immers verboden om de planeet te sparen. Ik weet ik stel het zwart <-> wit helaas meer kleuren hebben de extremisten niet. Waarom durven met elkaar niet te zeggen dat er eenvoudig te veel mensen op deze aarde om alemaal een luxe leventje leiden zoals onze bureel bewoners graag zien.

 • John*

  als we in eigen land alleen maar dingen doen voor de eigen bevolking, dan kan de haven în rotterdam 80% kleiner en kan schiphol gereduceert worden tot een start en landingsbaan. In de driehoek, parijs londen berlijn kennen we geen overproductie.. Toevallig dat wat meer varkens geconcetreerd zijn in nederland. Maar het gros van de klanten vinden we 300 km en dat is zeer netjes.

 • hm.korten1

  Politiek: Als u zo van het open en transperant bent, waarom maakt u zich niet
  bekenent en verteld u niet meer over uw achtergrond!?

 • politiek

  Beste hmkorten1. Dat doe ik niet voor de veiligheid. Overigens heb ik de uitnodiging van ruben1979 wel aangenomen. Alleen jammer dat er zoveel mensen afvallen die uit de veehouderij komen die ook een uitnodiging hebben gekregen. Blijkbaar hebben die toch wat schrik om over de veehouderij te praten.

 • vraagteken

  Gerjan Slingerbergh die 20-30% minder opbrengst is nog bij de goed producerende landen zoals Nederland en Denemarken, dus de meeste landen halen een lagere biologische opbrengst.

 • gerjan slingenbergh

  @BoerMaark Het onderzoek waaraan ik refereer is wereldwijd gehouden.
  In india was er op sommige biologische velden zelfs een hogere opbrengst
  dan tradioneel geteelde percelen. En een procent blijft een procent.

 • W Geverink

  Effe het gas er af Politiek. Ten eerste, wat ik zei is dat Ruben de dag wel nodig heeft om jou als leek in te wijden in de basics. Voor jouw gaat die dag een hele nieuwe wereld open (waar je nu trouwens al wel een hele hoop kritiek op hebt). Ik denk dat je die dag gewoon informatie gaat verwerken en er verder geen bakens worden verzet. En twee, Ik kom op zijn vroegst volgend jaar naar Nederland.

 • politiek

  W Geverink heeft dus ook een excuus begrijp ik. Je hebt ook niet echt veel vertrouwen in openheid en transarantie begrijp ik. Wat betreft informatie verwerken ben ik wel wat gewend en tegen kritiek kan ik ook wel tegen. Beter als de sector veehouderij want die kruipt een beetje in zijn schulp en inzake informatie verstrekken doet men een beroep op het gegeven dat economische en finaniele belangen van de Staat belangrijker zijn als voedselveiligheid en volksgezondheid. Die gaan de discussie liever niet aan. Die roepen liever maar wat.( Buiten ruben1979 dus).

 • joannes

  Beste John* waarom kunnen de boeren dan geen goede (voldoende) prijs krijgen voor hun producten? Wanneer de markt werkt en de uiteindelijke prijzen liggen onder de kostprijs zou dit tot minder aanbod moeten leiden.

 • W Geverink

  Beste Politiek. Ga jij eerst maar eens naar ruben toe en let goed op. Mischien leer je iets wat je nog niet wist.

 • denker123

  Beste gerjan slingerbergh,Hier in de V.S. zal de landbouwproduktie 75% lager zijn als kunstmest en gewasbeschermings middelen verboden worden.In Brazilie Australie enz. zal dat ook wel zo zijn.Alle akkerbouwprodukten die uitgevoert worden zijn geteelt met 100% kunstmest ,de veehouderij zit hier ook in intensieve gebieden bij elkaar ,dus de dierlijke mest blijft in deze streken voor het telen van het voer voor deze dieren.Alle veevoer dat in Rotterdam binnen komt is met alleen kunstmest geteelt,zonder kunstmest is de invoer afgelopen!!.Als politiek zegt dat alleen biologisch voedsel goed is,ontzegd hij meer dan de helft van de wereldbevolking hun dagelijks voedsel,open en transparant is dan niet meer aan de orde alleen voedsel bemachtigen.

 • Romeijn

  Dan mis ik hier nog de opmerking dat de productie van dierlijk voedsel de grootste verspilling van landbouwareaal veroorzaakt. Als men net als 100 jaar geleden vooral aardappelen en peulvruchten zou eten dan is een veel kleiner landbouwareaal nodig. De discussie over wel of niet biologisch is daarbij vergeleken een marginale discussie.

 • mtsvanaaken

  Als dat de bedoelling was, hadden we 4 magen en herkauwden we nu. Vraag anders Angelina Jolie maar om advies.

 • kleitokkers

  @Romeijn 100 jaar geleden werd de planeet met ietsie pietsie minder mensen bewoond. En werden de mensen ook veel minder oud

 • Blanco-Landbouw

  En het welzijn van het dier? Kwaliteit? Beter voor de economie?
  De keuze ligt aan de consument. De consument kiest voor het goedkoopste. Stel je voor dat Nederland het voor elkaar zou krijgen de plofkip te verbieden dan worden ze gewoon geïmporteerd? En opbrengst wat denken jullie van stallen dan hoeveel geld kost dat? Biologisch lagere kost van productie?

 • Blanco-Landbouw

  Als wij nou eens beslissen 1x per week een goed stuk vlees te eten i.p.v elke dag?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.