Commentaar

1188 x bekeken 4 reacties

Niet meer en niet beter

Schamel, zo valt het resultaat van Vion Food Group te bestempelen.

Het concern boekt op een omzet van 9,5 miljard euro slechts 14 miljoen euro winst. Het is bovendien een daling van 66 miljoen ten opzichte van 2011. Niemand kan tevreden zijn met een rendement van 0,14 procent.

Vion maakt de belofte niet waar. Het concern predikt in de concurrentiestrijd met Duitse slachterijen niet meer dieren te slachten, maar deze beter tot waarde te brengen. Hier komt nog niets van terecht. De poot Ingredients (Rendac) houdt het concern nog overeind; de slachterijen schrijven dieprode cijfers. De directie wijst op de hogere grondkosten, lees varkens- en rundveeprijzen, en tegenvallende opbrengstprijzen. Dat is te gemakkelijk. In eigen huis moet er ook het nodige verbeteren. De slachtkosten liggen erg hoog, en ook in de afzet pakken niet alle keuzes goed uit.

De varkenshouders ervoeren in april de geldnood aan den lijve. Het concern betaalde leveranciers een week later uit. De vraag is nu wat grootaandeelhouder ZLTO doet. Puur economisch is Vion een slechte investering, al jaren. Antoon Vermeer zei ooit dat als het rendement achterblijft, hij Vion als elke andere investering beschouwt. Hij zinspeelde daarmee op verkoop. Toch is er veel voor te zeggen om het vleesconcern in de benen te houden. Nederland, met tientallen miljoenen varkens, hoort een stevige slachtcapaciteit te hebben. Topman Uwe Tillmann verwacht dat met stabilisatie van prijzen de marges weer toenemen. Veel beter is het om een solide plan te presenteren om in goede, én slechte tijden te opereren.

Laatste reacties

 • politiek

  Dat VION ( Rendac/ZLTO) meer verdiend aan een dood varken wat aangevoerd wordt als een levend is eigenlijk alleszeggend ??!!. Bij de dode varkens hebben ze de markt in handen van aanvoer tot en met klant( ik zal maar niet zeggen consument) en zoals de RABO onlangs ook aangaf in zijn kritiek naar de agro-sector, bij de levende varkens is VION overgegeven aan de grillen van de markt. Consument, supermarkten, handel, economische situatie in Europa. Het ligt alleen niet aan VION zelf volgens topman Uwe Tillmann aldus zijn verklaring. Het is misschien verstandig als die twee topmannen elkaar eens opbellen voor overleg. Die van de RABO en VION. Ze hebben beiden een achterban die best benieuwd is naar de uitslag van dat overleg denk ik.

 • Roelof Bloo

  Vion maakt er commercieel gezien helemaal niets van. Vion-rundvee vertegenwoordigers spelen handel gewoon door naar concurrerende handelaren... Als zij er maar van af zijn, soms zoekt de ene vertegenwoordiger wat de andere niet kwijt kan....... Onderlinge afstemming is zeer minimaal, velen van hen hebben lijntjes naar partijen buiten de eigen organisatie, wordt allemaal geaccepteerd door 'Tilburg'. Bij ons haalt vd Kamp de kalveren met een vrachtwagen op. Een paar jaar geleden altijd nog zo'n 30 in de week, nu gemiddeld minder dan 10......... Op de overname staan vervolgens één of twee Vion-mensen, een van3 man en iemand van de overname klaar om die paar kalfjes te wegen en te selecteren...... Vion-varkens heeft met de introductie van de bordesprijs heel veel (kleinere) leveranciers verloren. Nu worden door Vion-vertegenwoordigers verwoede pogingen gedaan om ze terug te krijgen. Bijna alles is mogelijk; afspraken op beurs, afwijkende gewichten, geen berenkorting, als je 't als leverancier scherp speelt doet Vion overal in mee......

 • goco1

  Zoals Vermeer al op verkoop zinspeelde,Vraag wat is de waarde nog van VION zonder Rendac,teveel locaties ,te hoge slachtkosten,teveel transportbewegingen.
  De hoge bonussen die ooit van Doorn en Lammers meekregen zouden resultaat 2011
  nog meer dan verviervoudigen ,leuk,voor leden zlto,zeer MVO.En Vermeer hij speelde mee ook met het RABO shirt .
  De retailer heeft het weer gedaan natuurlijk.

 • poldes

  Hoort vion niet meer tot onze Brabantse/Nederlandse trots ?
  Zij doen toch in vlees en groente en alles er om heen?

Of registreer je om te kunnen reageren.