Redactieblog

1256 x bekeken

Mooi thuiskomen

De koffer uitgepakt, de was aan de lijn, ons kleine kereltje weer druk in zijn eigen zandbak, de vogels en krekels op de achtergrond. Heerlijk om weer thuis te zijn!

Naar Nederland gaan is altijd mooi. Maar weer thuiskomen net zo mooi.

Helemaal als je je meteen nuttig kunt maken. De afgelopen weken was het namelijk raak met de kalverij, waardoor Michel zijn handen vol had. Zestien kalveren aan de melk is voor ons doen veel. Ik ben blij dat ik die taak weer van hem kan overnemen. Zodat hij, nu de zaaimachine er ook weer is, de laatste mais de grond ik kan doen. En de eerste mais, van een maand geleden, kan gaan spuiten. Want ik kende ons erf (en mijn moestuin) niet weer, zo hoog staat het onkruid nu. En dat zal op het land wel net zo zijn.

Michel komt erbij zitten. Hij komt net van de boerderij. “Met die koe lijkt het de goede kant op te gaan”, zegt hij opgewekt. “Aaltje?”, vraag ik voorzichtig. Ik durf niet te hopen. Maar Michel knikt. De koe met lebmaag waar we al twee maanden mee bezig zijn. Draaien en steken. Het hielp allemaal niets. De lebmaag draaide telkens weer terug.

Dus zou ze naar het slachthuis. Tot Michel op het laatste moment toch nog een jonge veearts vond. Eentje die in onze ogen net iets meer in zijn mars heeft dan de gemiddelde grijze ‘doctor’. En die zelfs wel eens een keizersnee gedaan heeft, als we hem mogen geloven.

Hij durfde het wel aan om de koe te opereren, ook al zou het zijn eerste keer worden. En ja, als ze toch naar het slachthuis zou gaan, wat hadden we dan te verliezen? Het zou in ieder geval een mooi leermoment zijn voor iedereen.

Jammer genoeg was ik op dat moment in Nederland. Waardoor ik de operatie moest missen. Maar Michel hield me op de hoogte en was na afloop bijzonder positief. Hij had met eigen ogen gezien hoe de veearts de lebmaag weer op zijn plek had gelegd en hem daar ook had vastgezet. Het was alleen afwachten geblazen.

Maar het lijkt dus wel degelijk geholpen te hebben. Want Aaltje gaat met sprongen vooruit. En hoewel ze waarschijnlijk deze lactatie haar top wel niet meer zal halen, is er nu wel weer hoop voor haar toekomst.

Dat is nog eens mooi thuiskomen!

Of registreer je om te kunnen reageren.