Commentaar

1259 x bekeken 4 reacties

Eerherstel coöperatie

Smalend werd er op neergekeken. De coöperatie was ouderwets. De besluitvorming was log, traag. Als je rendement wilde, legde je geen verantwoording af aan leden in een belegen zaaltje, maar deed je zaken op de kapitaalmarkt.

Smalend werd er op neergekeken. De coöperatie was ouderwets. De besluitvorming was log, traag. Als je rendement wilde, legde je geen verantwoording af aan leden in een belegen zaaltje, maar deed je zaken op de kapitaalmarkt.
De financiële crisis in 2008 zette veel beursadepten weer met beide benen op de grond. De aandelen kelderden in waarde. Bedrijven raakten in de problemen, en banken – als deze zelf al niet aan de rand van de afgrond verkeerden – werden zeer terughoudend in de kredietverstrekking. De coöperatie met een solide basis van leden, en daarmee van kapitaal, bleek zo gek nog niet. De crisis trok niet onopgemerkt aan hen voorbij, maar de impact was toch een stuk beperkter. En nog steeds staat het eerder bekritiseerde systeem volop in de belangstelling. Zoveel zelfs dat de Verenigde Naties 2012 tot het Internationale Jaar van de Coöperatie heeft uitgeroepen.
Ruud Galle, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad, somt in Boerderij Weekend de voordelen moeiteloos op. Coöperaties richten zich op faire tarieven, bieden bescherming tegen uitbuiting en kunnen ook enige marktmacht hebben. En dat zij traag zijn? Welnee, FrieslandCampina behoort tot de wereldtop. Rabobank is op dit moment een van 's werelds meest solide banken. Bovendien sluit een coöperatieve vorm een flirt met de beurs niet uit. In andere landen zijn daar voorbeelden van. In Nederland hebben obligaties met beperkte zeggenschap nog de voorkeur.
Waar zit dan het addertje onder het gras? In overlegstructuren. Bestuur en directie moeten op eenzelfde lijn zitten. De leden moeten, ook al wordt de afstand tot de bedrijfsvoering groter, toch invloed kunnen blijven uitoefenen. Het betekent dat coöperaties tijd, energie en geld moeten steken in het ledenkader. Ook om uit te leggen dat investeringen in den vreemde toegevoegde waarde hebben voor de portemonnee van de primaire producent in de polder.

Laatste reacties

 • politiek

  Een historisch verhaaltje lijkt het. Momenteel zijn de huidige cooperaties de aandacht steeds meer aan het richten naar het buitenland. Rabobank, Campina , Vion, enz. Van de oprichters, de Nederlandse boeren hebben ze al afscheid genomen lijkt het. Er komt steeds meer discussie voor het oprichten van afzetcooperatie,s voor de gehele keten, dus tot en met consument, om zo de prijzen voor boer en tuinder acceptabel te houden. Zelfs de Rabobank geeft de agro-sector momenteel een behoorlijke trap na , door te zeggen dat het de eigen verantwoording/schuld is van de sector als er problemen zijn in de afzetstructuren. De huidige cooperatie( bestuurders) zwijgen maar over dit spanningsveld. Lekker gemakkelijk, maar is dat het doel van een cooperatie om het cooperatiekapitaal wat verdiend is met de Nederlandse landbouw te investeren in het buitenland , die vervolgens de concurent wordt van de Nederlandse cooperatieleden??. Was de cooperatie daar voor opgericht vraag ik me af??.

 • denker123

  In het buitenland gedragen de Nederlandse Cooperaties zich als particuliere ondernemingen,alleen maar uit op zoveel mogelijk winst ,ze zijn helemaal geen versterking van de Cooperatieve gedachte in de landen waar ze aanwezig zijn, integendeel.Ze kunnen in Nederland beter grootwinkel bedrijven kopen,zodat de keten compleet is van boer tot consument.

 • W Geverink

  Dat is de beste opmerking van de afgelopen tijd Denker123.De Boerenachterban heeft baat bij meer invloed in de keten. Dat is iets wat op dit moment helemaal ontbreekt.

 • Sjaak

  Zie ook het artikel 'Boer komt nog onvoldoende voor zichzelf op' van Jan Cees Bron elders op deze site.
  Hierin roept Rabo-topman Ruud Huirne de boeren op tot coalitie, de basis voor cooperatieve samenwerking....tja, schijnbaar is het nodig, binnen de huidige cooperatiestructuur ,het 'wiel opnieuw uit te vinden'.
  Volgens mij is het belangrijker WIE er aan het stuurwiel zit, dan het uitvinden hiervan....

Of registreer je om te kunnen reageren.