Commentaar

895 x bekeken 2 reactieslaatste update:11 mei 2012

Coöperatie springlevend

De coöperatie als bedrijfsvorm is al meer dan tweehonderd jaar oud maar nog altijd zeer vitaal. Dat blijkt uit een rapportage van de Nationale Coöperatieve Raad NCR.

Hierin is de ‘coöperatieve footprint’ van de Nederlandse economie uiteengezet, ofwel het aandeel van coöperatieve ondernemingen in de totale economie. Maar liefst 111 miljard is de gezamenlijke omzet van de Nederlandse coöoperaties. Alle beursgenoteerde bedrijven zetten samen 253 miljard n euro om. De coöperatieve bijdrage aan het BNP is maar liefst 19 procent.

De coöperatie is geen nostalgie, maar een springlevende, moderne en zich steeds door ontwikkelende ondernemingsvorm. En bovendien zeer diep geworteld in de maatschappij. Elke Nederlander is lid van maar liefst 1,8 coöperaties.

Het zijn indrukwekkende cijfers en koepelorganisatie NCR pronkt er maar wat graag mee in het internationale Jaar van de Coöperatie. Ze wekt daarbij graag de indruk dat in de coöperaties het antwoord ligt op vraagstukken van duurzaamheid en economische crisis.

Bij alle lof voor wat coöperaties gebracht hebben, is dat laatste misschien wel wat hoog van de toren. Het doel van coöperaties, is vooral zakelijk. Het welbegrepen eigenbelang is de drijfveer van de deelnemers. Toch scoort de coöperatie goed als het gaat om oog voor de lange termijn. oor de moderne, grote en nog altijd groeiende agrarische coöperatie ligt hierin de uitdaging. Hoe zijn de belangen en de zeggenschap van de leden te waarborgen binnen de groeiende ondernemingen?

Laatste reacties

 • poldes

  Ik heb al eens jaren geleden gedacht dat mensen die bij een cooperatie werken,recht hadden/hebben op een cao loon.
  En het is meerdere jaren voorgekomen dat wij als primaire producenten in de landbouw dit niet reliseerden.
  Als de cooperaties spring levend zijn gebleven;dan vraag ik mij af waarom er in ons land de laatste 50 jaren gemiddeld 3 % van de boeren is gestopt.
  Zijn die dan niet springlevend te houden geweest?

 • politiek

  Zo springlevend is de Cooperatie echt niet meer. Poldes ben maaar gerust, de cooperatie zal zich echt niet druk maken of je als lid, een terecht inkomen hebt. Een CAO loon. Anders wordt dit voor de medewerkers van de Cooperatie. Die gaan echt niet werken voor de Cooperatie onder het CAO loon.
  Uw vraag betreffende , waarom er de laatste jaren in ons land zoveel stoppen met boeren en wat de Cooperatie daar aan doet. Doodgewoon NIKS. Dat was ook het antwoord van de heer Huibers , bij omroep Brabant , zondag 6 mei .
  De vraag , wat gaat de ZLTO doen op het gegeven dat er zoveeel boeren stoppen. Doodgewoon NIKS.
  Ik moet ook wel wat denken op het spanningsveld tussen Sicco Mansholt en Hendrik Koekkoek in het verleden. Mansholt, als de man die alleeen keek naar industriealisering , zich niet bekommerend over de slachtoffers in het veld en Boer Koekoek als de persoon die juist weer opkwam voor het boerenbedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.