Commentaar

780 x bekeken

Serieuze kritiek

De Europese Rekenkamer komt met serieuze kritiek op het hervormingsplan van Europees landbouwcommissaris Ciolos. De plannen brengen niet de beoogde vereenvoudiging van de regels en ze zijn slecht controleerbaar. Belangrijkste punt van kritiek is dat het ontbreekt aan duidelijk geformuleerde doelen van het beleid.

Als er geen duidelijke doelen zijn, is er straks ook geen handvat voor een beoordeling van het beleid. Heeft het gewerkt? Zijn de miljarden euro’s steun voor boeren in de EU goed besteed?
Voor de politieke en maatschappelijke fundering van het landbouwbeleid is dit levensgevaarlijk. Ooit waren er twee heldere redenen waarom er een Europees landbouwbeleid werd opgesteld: inkomenszekerheid voor de boeren en voedselzekerheid voor de Europeanen. Iedereen zag ook al vroeg in dat het beleid dat hiervoor nodig is niet bij de landsgrenzen ophoudt.
Die duidelijke en goed te verkopen basis dreigt naar de achtergrond te verdwijnen. Straks gaat een groot deel van het budget op aan ’vergroening’. Boeren werken niet alleen voor de markt, ze onderhouden ook het landschap.
De Rekenkamer vindt het allemaal te vaag. Dat is gevaarlijk. Het gaat om miljarden die de Europese belastingbetaler moet ophoesten. Daar moet hij wel goede redenen voor hebben, anders haakt hij af. Die redenen zijn er: een mooi landschap, maar ook nog altijd die inkomens- en voedselzekerheid. Dat moet de commissaris duidelijker uitdragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.