Redactieblog

819 x bekeken 1 reactie

Scharreleieren voor mijn geld

’Kom, ik zal je onze kippen laten zien”, zegt Bela. Kippen? En ineens schiet me te binnen dat Michel inderdaad wel eens een doosje eieren van hen heeft meegenomen. Ik moet toch nog minstens een half uur wachten, dus alle afleiding is welkom.

We lopen het achtertuintje in, langs het gereedschapsschuurtje waar zijn bejaarde vader bezig is om de oliepomp van onze trekker te repareren. Langs de groentekas, waarvan een enorme buis naar weer een ander klein schuurtje loopt. Waar Bela nu de deur van open trekt.
Hij wijst eerst nog naar de buis en vertelt dat ze met de warmte uit de kas het kippenschuurtje verwarmen. Oh ja? Wauw. Over duurzaam gesproken, haha. Maar als ik het kippenhok binnenstap, verlaten alle gedachten aan duurzaam mijn hoofd. Oké, het is er 16 graden, zonder verwarming. Maar ik schrik toch even als ik de opgestapelde batterijen zie, met in elk hokje drie kippen, die er net in passen. Mag dit nog wel? Gaat het door mijn hoofd. En daar krijg ik meteen antwoord op.
”Officieel mag dit natuurlijk niet meer”, zegt Bela. Maar wie komt er nu bij de kleine boertjes kijken? En ik snap hem ook wel. Als bouwvakker ben je hier niet verzekerd van een inkomen. Nu de bouw bij ons tijdelijk stil ligt, liggen ook zijn inkomsten stil. Zo simpel is dat. En zijn vader klust er nog wel wat bij. Maar enig vast inkomen is toch wel prettig. Logisch dat ze eieren voor hun geld kiezen en elk schuurtje maximaal benutten.
Ik ben blij als we weer naar buiten stappen. Daar wijst Bela naar een houten geraamte van 5 bij 10 meter, waarvan ik dacht dat het een tweede kas zou worden. ”Dat wordt de nieuwe kippenschuur. Zodat ze straks vrij kunnen lopen.”
Kijk, dat lijkt er meer op! Daar kan een Freiland-kip jaloers op zijn, denk ik bij mezelf. Terwijl ik het honderdtal er in gedachten al rijkelijk zie rondscharrelen.
”Er kunnen er dan 400 in”, helpt Bela me meteen uit de droom. Oh, natuurlijk. Zonder meerprijs heeft extra ruimte of uitloop hier geen nut. Op de markt is een ei gewoon een ei. Ongeacht herkomst.
Maar ik weet het wel: ik kies binnenkort mooi scharreleieren voor mijn geld.

Eén reactie

  • bertadeunk

    En een scharrelei is ook echt een *scharrel* ei. Koop biologische eieren of eventueel een rondeel-ei.

Of registreer je om te kunnen reageren.