Commentaar

625 x bekeken 2 reacties

Nooit meer ontpolderen?

Na de Hedwige mag niet weer een polder ontpolderd worden als compensatie voor aantasting van een Natura 2000-gebied.

Het zit er dik in dat de Zeeuwen met die toezegging van het kabinet zullen moeten leven. Het wordt steeds onzekerder of een deel van de polder nog wel gespaard kan blijven.

Het beslissende debat is vastgelopen en afgebroken. Er is publieke onenigheid tussen het kabinet en de Eurocommissaris over de vraag of er nu wel of niet een akkoord ligt. Voor de geloofwaardigheid en het gezag van het kabinet is dat zacht gezegd niet goed. De in de Kamer breed gedeelde twijfels over de financiering voor Blekers alternatieve plan zijn slecht voor de haalbaarheid. De suggestie om dan maar via een referendum in Zeeland een beslissing te forceren is een uitvlucht die niks zal oplossen, alleen maar nieuwe discussie over hoe zo’n referendum dan ingekleed wordt. Zo zit Nederland langzamerhand niet met een Hedwige-polder, ook niet met een Hedwige-kwelder, maar met een Hedwige-moeras.

Bleker heeft zijn best gedaan, maar hij lijkt het moeras niet door te komen. Een toezegging in de trant van ‘nooit meer’ zou een schrale troost kunnen zijn voor de anti-ontpolderaars. CDA en VVD hebben hier niet voor niets op aangestuurd. Heeft al dat gedoe ten minste toch iets opgeleverd, namelijk een maatschappelijke overtuiging dat zoiets niet past. Maar het is wel een heel dun strohalmpje, want wat is zo’n uitspraak waard?

Laatste reacties

  • breedveld

    Ik vind dat Bleker het helemaal niet goed heeft gedaan, als hij echt zo stoer en handig was geweest dan had hij bij aanvang van deze regeerperiode moeten voelen en zeggen dat op dit punt het regeerakkoord (Hedwige niet ontpolderen) onhaalbaar, onuitvoerbaar was wegens vastliggende internationale afspraken. Een type afspraken met partners overigens waarvan de Nederlandse agrarische sector sinds de oprichting van de Europese samenwerking werkelijk maximaal van heeft geprofiteerd. Ik zie overigens parallellen met collega Astma, maar die is inmiddels van de Koude Kermis teruggekomen met het terugdraaien van het Haringvliet Kierbesluit zoals ook in het regeerakkoord stond. Ik denk oprecht dat de achterban van De Boerderij uiteindelijk, op de lange termijn slecht af is met dit type bestuurders.

  • Mels

    Ik zeg meer inpolderen,dat is wat Nederland al eeuwen doet en dat kan in deze tijd ook,het land in Noord Groningen groeit vanzelf aan en daar mag je niks mee doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.