Commentaar

741 x bekeken

Klassieke weg

Bayer CropScience en KWS Saat gaan een suikerbiet ontwikkelen die resistent is tegen bepaalde onkruidbestrijdingsmiddelen.

Het nieuwe ras moet over enkele jaren op de markt komen. Het bietenras krijgt een plek in het rijtje van Monsanto's herbicidebestendige mais-, soja- en katoenrassen.
Er is echter één groot verschil: Bayer en KWS passen klassieke veredelingsmethoden toe om de biet resistent te maken tegen middelen in de zogenoemde ALS-klasse. Deze methoden, die ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld productieverhoging of schimmelresistentie, stuiten op veel minder weerstand dan transgene technieken. Het risico voor het milieu geldt als veel kleiner. Monsanto ontwikkelde de glyfosaatbestendige mais-, soja- en katoenrassen wel met behulp van moderne biotechnologie.
Veredeling volgens klassieke methoden heeft het grote voordeel dat er geen patent op de plant ligt, wat wél het geval is bij gentechniek. Andere veredelaars kunnen in beginsel eenzelfde plant ontwikkelen. De teler is daarmee niet meer afhankelijk van één concern dat zowel plant als bestrijdingsmiddel levert.
Bayer en KWS kiezen met de klassieke weg ook nadrukkelijk een andere route dan de andere grote Europese speler BASF. Dit concern zet wél in op gentechniek, en verplaatst zijn onderzoek van Europa naar de Verenigde Staten. Deze kennisvlucht is slecht voor de Europese agrarische sector. De keuze van Bayer en KWS is op al deze vlakken beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.