Redactieblog

1999 x bekeken 1 reactie

Dienst Regelingen moet zichzelf nu bewijzen

Het is nu of nooit. Uitvoeringsorganisatie Dienst Regelingen van ministerie van EL&I moet zich dit jaar bewijzen als betrouwbare partner voor land- en tuinbouw.

De opeenstapeling van fouten, blunders en traag handelen, al dan niet veroorzaakt door politieke inmenging, moet dit jaar ruimte maken voor een uitstekende uitvoering van tal van regels. Uitgangspunt moet zijn het verbeterplan van de twee onafhankelijke deskundigen Marco Korff en Piet Blauw. Dit plan werd vorig jaar opgesteld, nadat het agentschap te vaak in de fout ging en daardoor het vertrouwen verloor van de boeren, maar ook van de politiek. Liefst 74 verbeterpunten zijn opgesteld. De eersten hiervan zijn al doorgevoerd, zoals in de Gecombineerde Opgave 2012.
Bedrijfstoeslag
Vanaf 1 april tot en met 15 mei moeten zo’n 80.000 relaties de Gecombineerde opgave invullen. Hiervan doen 55.000 een beroep op de bedrijfstoeslag. Deze is voor veel ondernemers een substantieel deel van het inkomen. Wie de opgave te laat, onvolledig of onjuist invult, krijgt te maken met een mogelijke (fikse) korting op de toeslag, tot 100 procent. Terecht, mits het de schuld is van de ondernemer en niet van de uitvoeringsorganisatie.
Percelen doorgeven nu bijna kinderspel
De Gecombineerde Opgave met onderdelen als de ‘landbouwtelling’ is door de jaren heen sterk vereenvoudigd. Het doorgeven van percelen is bijna kinderspel door aanpassingen in de applicatie. Gegevens worden al op voorhand ingevuld en percelen staan klaar, zoals die bekend zijn bij de dienst. Het komt dan ook niet als verrassing dat staatssecretaris Bleker vlak na opening van de indieningperiode van de Gecombineerde Opgave bekend maakte dat agrariërs per 1 januari 2013 hun perceelsregistratie en andere gegevens digitaal aan moeten leveren.
Digitaal doorgeven
Dat alles digitaal moet, is meer dan logisch. Niet alleen vanuit kostenoverwegingen, maar ook voor de kwaliteit en snelheid van de gegevensuitwisseling. Via een computer is nu eenmaal exacter door te geven hoe groot een perceel is, dan met een potlood op een kaart. Land- en tuinbouwers verplichten alle informatie via de computer aan te leveren is meer dan terecht, maar dan wel alleen als Dienst Regelingen foutloos uitvoert wat het moet uitvoeren. Deze Gecombineerde Opgave is dan ook een mooie testcase.

Eén reactie

  • braaier

    schiet nog steeds weinig op daar,komen in de knoop met hun eigen regels en er neemt NIEMAND VERANTWOORDING!!! heb de opgaaf 2011 op tijd en correct ingevuld maar tot nu toe nog geen uitbetaling bedrijfstoeslag gehad, zelfs geen voorschot. Tevens is de snl betaling wederom met 10 weken vertraagd. en dan ook nog dreigen met fikse korting!!?? Er is vorige jaar toch ook al beterschap beloofd??kamervragen gesteld??Laat ze daar eens aan het werk gaan!!

Of registreer je om te kunnen reageren.