Redactieblog

812 x bekeken

De euro

Een paar weken nadat het Britse onderzoeksbureau Lombard Street in opdracht van de PVV had uitgerekend dat het voor Nederland voordelig zou zijn om ’uit de euro te stappen’, publiceerde The Greenery een rapport, opgesteld door Instituut Clingendael, waarin de tegenovergestelde conclusie wordt getrokken.

Het Greenery-rapport, dat vrij sterk leunt op studies van het Centraal Planbureau, betoogt dat de interne Europese markt en de euro grote voordelen hebben, in het bijzonder voor de agrarische sector. Dat betoog is tamelijk overtuigend, maar er is niet alles mee gezegd. Want de gunstige effecten van de euro voor Nederland – en ook voor Duitsland – hebben hun keerzijde.
Een sterke groei van de export naar Zuid-Europese landen gaat gepaard met een slechtere betalingsbalans van die landen. Vóór de komst van de euro werd dat tegengegaan door een opwaardering van gulden en D-mark enerzijds, en een afwaardering van onder andere de Griekse drachme en de Italiaanse lire anderzijds.
Maar, zoals het Lombard Street rapport aangeeft, als sterk verschillende economieën in het keurslijf van één munt worden geperst, levert dat vroeg of laat problemen op. Er is (nog) geen systeem om dat te voorkomen. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën in de zwakkere landen, waar de dienstdoende politici sterk op hameren, is onvoldoende. Daarom zal het nog wel een tijd kwakkelen blijven in de eurozone.
Als enkele zuidelijke EU-landen ’uit de euro zouden stappen’, zou dat voor de Nederlandse agrosector waarschijnlijk wel vervelend, maar niet onoverkomelijk zijn, zeker als de eurozone daardoor in een wat rustiger vaarwater zou komen. Voor zo’n 85 tot 90 procent van de agrarische export verandert er dan weinig, want die gaat naar Duitsland, België-Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en naar niet-eurolanden. Bovendien blijkt uit het Greenery-rapport dat de effecten van de interne markt, die bestaat sinds 1992, aanzienlijk groter zijn dan die van de euro. Als de EU-markt maar open blijft, zal het verlaten van de euro door een of meer zuidelijke lidstaten, voor de agrarische export niet desastreus zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.