Redactieblog

2053 x bekeken 1 reactie

WOZ-taxatie

De kwaliteit van de gemiddelde WOZ-taxatie van een agrarisch bedrijf is op zijn zachts gezegd belabberd. Het gemopper is niet van de lucht zodra de taxatie thuis op de mat valt.

Nu was dit in het verleden nooit zo’n probleem. De meeste taxaties vielen comfortabel laag uit. Dat ze dan kwalitatief niet goed waren, werd voor lief genomen. Dit is de laatste jaren echter niet meer zo. De taxaties worden steeds hoger en dat doet pijn in de portemonnee.
Alle reden voor LTO-Nederland om in actie te komen. Samen met een vijftal boeren uit Zuidhorn wordt te hoop gelopen tegen de taxaties. Bezwaar en beroep wordt ingesteld met als doel dat de rechter (over enkele jaren) de te hoge taxaties van tafel veegt. Gaat dit nu helpen?
Nee, helaas niet. Het grote probleem zit hem bij de gemeenten. De gemeenten zijn opdrachtgever voor de taxaties en zij zijn erg zuunig. Een taxatie mag bijna niets kosten. Ze willen niet betalen voor een goed taxatierapport. Ik hoorde zelfs van een gemeente die de taxaties had ingekocht voor 7 euro per stuk. Voor zo’n prijs kun je geen enkele kwaliteit verwachten.
Is er dan geen oplossing voor dit probleem? Natuurlijk wel.
Ik heb het volgende voorstel: als de gemeenten de tarieven voor de OZB nu eens flink verhogen. Dan krijgen zij meer dan genoeg geld in kas om ’echte’ taxateurs in te schakelen zodat we eindelijk goede taxaties krijgen en niet zo’n door een computer uitgespuwd vod!
Ik heb de brief naar de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten al klaar liggen. Proefprocedures van LTO zijn niet meer nodig, taxateurs hebben extra werk in deze barre tijden, perfecte taxaties.
Kortom, iedereen blij!
Dit briljante idee kunnen ze toch niet laten liggen. Of blijven we met de WOZ de klos?

Eén reactie

  • boerke brabant

    meneer pieter seegers, voor u dergelijke mening de vrije loop laat en deelt met een ieder die het wil lezen, stel ik voor dat u zich eerst juist laat informeren over het hoe en wat rondom WOZ taxaties. Het beeld dat u hier neer zet is beperkt , kortzichtig en zeker niet representatief voor heel nederland. En nee, ik heb geen taxatiebureau, maar wel een beter zicht op hoe de taxaties verricht worden dan dat u blijkbaar heeft.
    Slechte blog

Of registreer je om te kunnen reageren.