Commentaar

489 x bekeken

Vakman

Tien boeren en tuinders strijden om de titel Agrarisch Ondernemer van 2012. In Boerderij Weekend stellen wij hen aan u voor.

De tien komen uit een voorselectie. Een jury bekijkt deze geselecteerden nader, en zet het vergrootglas op vijf kandidaten. Uit deze genomineerde boeren en tuinders komt de Agrarisch Ondernemer van 2012. De bekendmaking is op 21 mei. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw reikt de prijs uit.
De procedure loopt volgens een vastomlijnd protocol, maar de selectie is dat allerminst. Want wat is een goed ondernemer? En hoe vergelijk je kandidaten actief in verschillende disciplines? Met de partners in Agrarisch Ondernemer zetten we in deze uitgave een aantal kwaliteiten op een rij. Het interessante is dat er niet één definitie bestaat. Het aardige is ook dat goede ondernemers niet allemaal over dezelfde eigenschappen hoeven te beschikken.
Als ik dan toch één aspect mag noemen: de topondernemer is een vakman. Dit geldt overigens niet alleen in de agrarische sector, maar ook in de horeca, detailhandel, bouw of industrie. De basis moet goed zijn. En dan volgt een reeks kwalificaties als passie, lef, visie. Ieder heeft daar een eigen gevoel en waardebeoordeling bij.
Interessant is ook dat de topondernemers niet altijd de grootste bedrijven bezitten. Evenmin is de belastingaangifte doorslaggevend. Een ondernemer die in zware tijden een bescheiden winst boekt, levert een uitstekende prestatie. Beter wellicht dan een collega die het even voor de wind gaat.
Een term die in de afweging zeker een rol speelt is strategie. Een ondernemer heeft een plan. Het plan is op het bedrijf afgestemd, dat wil zeggen dat het haalbaar is. Het mag best gedurfd zijn. Een zeker risico is inherent aan ondernemen. Het concept past ook binnen de maatschappelijke context. De landbouw is allang geen activiteit van boeren en tuinders alleen meer.
Last, but not least: de topondernemer heeft plezier in zijn vak.

Of registreer je om te kunnen reageren.