Commentaar

638 x bekeken

Powerplay heeft effect

Het lijkt er steeds meer op dat staatssecretaris Bleker succes heeft met zijn powerplay tegenover de provincies. Het veelbekritiseerde natuurakkoord kreeg uiteindelijk instemming.

Provincie Flevoland kreeg geen gelijk van de rechter in de strijd voor het Oostvaarderswold. De Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk verwijst naar die nederlaag bij de presentatie van zijn uitwerking van het natuurakkoord. Grootschalig opkopen van grond door de provincie is niet meer van deze tijd, vindt hij. Het geld is er niet meer, maar het is ook een risicofactor voor de financiën van de provincie.
In Gelderland ligt nu een concreet voorstel voor de invulling van de afgeslankte ecologische hoofdstructuur (EHS). Maar liefst 6.000 hectare krijgt alsnog niet de bestemming natuurgebied. Het betekent een halvering van de oorspronkelijke ambitie voor nieuwe natuur. Het mooie is dat organisaties voor natuur én landbouw er samen aan gewerkt hebben. Van Dijk is met enig recht trots op deze uit nood geboren saamhorigheid.
Het is zaak dat nu twee dingen snel gebeuren. Gelderland moet zo snel mogelijk duidelijkheid bieden aan betrokken ondernemers waar ze aan toe zijn. En andere provincies moeten de handschoen oppakken en even voortvarend aan de slag gaan. Weten waar je aan toe bent is misschien nog wel belangrijker dan de aantallen hectares. Aan die duidelijkheid heeft het al veel te lang gemankeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.