Commentaar

649 x bekeken 1 reactie

Politiek steekspel

Je gaat je de vraag stellen: waar is het misgegaan in Noord-Brabant?

De provincie stond decennia lang bekend als meest veehouderij minnend. Logisch, de intensieve veehouderij bracht welvaart in het arme zandgebied. De machtige boerenorganisatie NCB, nu ZLTO, had nauwe contacten in de politiek.

Anno 2012 lijkt het provinciebestuur niet streng genoeg te kunnen zijn voor de veehouderij. In de discussie over milieu schoot het college al uit de bocht. ‘Ik zie het liefst dat boeren hun bedrijf stoppen’, zei SP-gedeputeerde Johan van den Hout, verwijzend naar de ‘winst’ voor uitstoot van ammoniak, fijnstof en geuroverlast. In de strijd tegen megastallen zet Brabant eveneens de toon.

Het meest recente wapenfeit is de bouwstop voor geitenhouders. Geitenbedrijven in de provincie mogen tot 1 juni 2013 niet bouwen. Het betekent een verlenging met weer een halfjaar. Gedeputeerde Yves de Boer (VVD) voert als reden ‘de voortdurende onduidelijkheid over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden’. De bouwstop dateert uit 2009 tijdens de Q-koortscrisis. Maar vorig jaar is deze landelijke stop in alle andere provincies opgeheven. Er is ook geen directe aanleiding voor verlenging. Er is al lange tijd geen besmetting in het gebied. Het argument van De Boer is op zijn minst discutabel.

Het lijkt er meer op dat de provincie om politieke redenen onduidelijkheid creëert, en dit aangrijpt om de veehouderij verder aan banden te leggen.

Eén reactie

  • jinkehes

    De laatste besmetting dateert van 9 december 2011, Vinkel Noord Brabant.
    Zie normlijst VWA bijgewerkt tot 5 maart 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.