Commentaar

374 x bekeken 1 reactie

Hervormen beter dan bezuinigen

Nu Nederland zelf in economisch zwaar weer zit, zijn de Nederlanders plotseling iets minder overtuigd van de noodzaak van harde bezuinigingen dan toen het nog over Griekenland ging.

Voorgegaan door de directeur van het Centraal Planbureau zelf, roepen deskundigen en economen nu om het hardst dat het begrotingstekort niet heilig is en dat de economie niet kapot bezuinigd moet worden.
Geert Wilders, die vorige zomer Griekenland al uit de euro wilde zetten vanwege de begrotingstekorten in dat land, wil nu geen ’cijferfetisjist’ zijn, en zelfs premier Rutte houdt ruimte voor blijvende overschrijding van de EU-norm van 3 procent, door te zeggen dat hij benodigde extra bezuinigingen ’niet voor Brussel wil doen, maar voor Nederland’.
Nood brengt wijsheid, zo blijkt. De hervormingen die nodig zijn van onder meer het arbeidsbestel, zullen niet meteen financieel resultaat opleveren voor de overheid, maar moeten nu wel snel gebeuren. LTO doet daarvoor een zinnig voorstel: lastenverlichting voor mensen die vanuit een uitkering weer aan de slag gaan in de land- en tuinbouw, en doe er alles aan om de agrarische sector als economisch trekpaard sterk te houden. Het is te hopen dat de discussie over dit soort hervormingen straks niet verstomt onder het lawaai dat nieuwe bezuinigingen – rode diesel? hogere btw? – zullen opleveren. Want het gaat om de lange, niet om de korte termijn.

Eén reactie

  • agratax1

    Een kleine bijdrage aan de crisis zou kunnen zijn, het te werk stellen van Nederlandse werkelozen in de land en tuinbouw. Hiervoor zal de landbouw goede motiverende verhalen moeten hebben anders komen de werkeloze Nederlanders alleen om hun inkomen veilig te stellen en niet om te produceren. Maar voor mij is één ding duidelijk verdienen Nederlanders het loon in de kassen, blijft het geld in de Nederlandse economie, verdienen de buitenlandse werknemers het dan nemen ze het geld mee naar hun thuisland en wordt het grootste deel aldaar besteed en ziet onze economie er niets van terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.