Commentaar

649 x bekeken 5 reacties

Gulden-sentiment

Het rapport van het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research over de kosten van een terugkeer naar de gulden lag al een maand in de lade van de PVV.

PVV-leider Geert Wilders presenteerde de resultaten pas vanmiddag, hoe toevallig aan de vooravond van drie weken onderhandelen over bezuinigingen van 16 miljard euro. Volgens Wilders kost een terugkeer naar de gulden Nederland 51 miljard euro, maar dat wordt volgens hem ruimschoots goedgemaakt in de jaren erna.
Wilders leidt daarmee de aandacht van de werkelijke problemen af. Iedereen weet dat een terugkeer naar de gulden geen reële optie is. Het is louter sentiment. De PVV-voorman erkent het zelf met zoveel woorden: ”Wij willen baas zijn in eigen land en baas over onze eigen munt”. Bovendien is de vraag gerechtvaardigd waarom dit rapport zoveel ophef veroorzaakt en de twaalf andere rapporten die minister Jan Kees de Jager van Financiën eind vorig jaar naar de Tweede Kamer stuurde, niet. Deze schatten de impact van de euro heel anders in.
VVD, CDA en PVV begonnen gisteren aan een ’tussenformatie’. Het begrotingstekort moet voor 2013 terug naar 3 procent. Nederland nam andere landen de maat en kan in Europese hoofdsteden nu op weinig coulance rekenen. Er staan forse ingrepen op stapel voor onder meer de zorg, het onderwijs.  In dat licht bezien moet ook de recessie worden bedwongen. De discussie moet over oplossingen gaan, niet over sentiment.

Laatste reacties

 • krulekoare nijeveen

  misschien kun je beter bezuinigen op al die natuur en dier onzin, en niet op zorg en onderwijs.. waar zijn we mee bezig mensen..

 • Peter1125

  je kan je afvragen wat het onderzoek waard is als je weet dat de onderzoekers niet bepaald pro-euro zijn, en wat schiet je er mee op? voorheen werdt alles in D-Mark gedaan, wat zou de gulden nu dan waard zijn aangezien die er niet meer is?

 • agratax1

  Wilders wil onze aandacht afleiden van de echte politieke problemen, waar hij net als de rest in Den Haag geen oplossing heeft die pijnloos is voor de bevolking.
  Dus gaat hij ons wijs maken dat terug naar vroeger goedkoper is dan de Euro houden en in de Unie blijven, dit laatste is nooit berekent. Beide berekeningen zijn koffiedik kijken en afhankelijk van de uitgangspunten die worden gehanteerd. Deze bepalen nl. de uitkomst.

 • denker123

  Dat Engels onderzoeksbureau vergelijkt Nederland alleen met Zweden en Zwitserland .Zwitserland is buiten de E.U. gehouden wegens het fungeren als belastings en bankgeheimparadijs voor de grote geldverdieners der aarde Zweden is geen groot exportland zoals Nederland .Met Engeland wordt Nederland zelfs niet vergeleken de engelse pond is gedaalt tegenover de euro ,ook de economie is slechter dan in Nederland 10 jaar geleden. Wilders probeert iedereen om de tuin te leiden zoals altijd !!!!!!

 • Peter1125

  ik denk dat het voor de crisis en de daadkracht van de kamer zowieso beter is dat de pvv en de pvdd opgeheven worden, die dragen nou niet bepaald veel bij, maar dat zit er helaas niet in denk ik..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.