Redactieblog

888 x bekeken

Zout

Het RIVM heeft ook weer eens iets belangrijks uitgezocht: wij eten te veel zout.

De richtlijn is 6 gram zout per dag, maar mannen eten bijna 10 gram en vrouwen altijd nog 7,5 gram. Te veel. Hans Verhagen van het RIVM noemt de cijfers ‘zorgelijk’, want men loopt een verhoogd risico op ernstige ziekten en voortijdig overlijden. Grappig is dat diezelfde Verhagen de krant laat noteren dat ‘voedselonderzoek vaak lariekoek is.’

Hij bedoelde misschien niet zijn eigen onderzoek, maar wat moeten we nou geloven? Ga je van zout echt dood? Ik constateer dat we met z’n allen gemiddeld steeds ouder worden. Mannen 78 jaar en vrouwen 82 jaar. Mij lijkt dat oud genoeg. Is de levensverwachting zo gestegen omdat wij minder zout zijn gaan eten? Of komt het doordat we minder zijn gaan roken? Of door het gebruik van antibiotica, de medische wetenschap, de autogordel, de capitulatie van de Duitsers, de uitvinding van de legbatterij? Niemand weet dat.

Toen ik onlangs eens bij de huisarts kwam voor spataderen wist hij de oorzaak direct: overgewicht. Ik veronderstelde dat erfelijkheid ook wel eens een factor kon zijn – mijn vader, een klein mager mannetje, had er ook last van – en bovendien had ik het maar aan één been, terwijl het andere been toch ongeveer hetzelfde gewicht draagt. Deze redenering werd van de hand gewezen: ik moest afvallen. Dat heb ik ook gedaan, dus is er al weer een verhoogd risico op voortijdig overlijden geëlimineerd.

De kroketten (verzadigd vet!) zijn vervallen, de kip (salmonella!) laat ik staan, geen borrel (alcohol!) meer, opwinding (stress!) vermijd ik, seks (soa’s!) is uit den boze, Oost-Europeanen (overlast!) ken ik niet. Ik ski nooit buiten de piste en ik word geen fractievoorzitter van de PvdA. Op die manier kan ik wel 120 jaar worden. Nog 62 jaar te gaan. Ik zie daar best tegenop, met al die zouteloze maaltijden die ik nog voor de boeg heb.

Maar als het me te veel wordt neem ik toch echt op mijn 78e verjaardag nog een snufje zout op de aardappels. Met een kroketje erbij. En een biertje. En de rest.

Of registreer je om te kunnen reageren.