Commentaar

2137 x bekeken 6 reacties

Natuur van linkse tot rechtse hobby

Schaarste te gelde maken. Dat is waar het in de economie om draait en onder druk van overheidsbezuinigingen krijgen ook natuurorganisaties het door.

In dat licht moet de stap van Staatsbosbeheer gezien worden om exclusieve safari-arrangementen in de Oostvaardersplassen aan te bieden.
De beheerders van het gebied wijzen juist op het voor West-Europa unieke, wilde karakter ervan. Als je de hoogspanningskabels wegdenkt ís het net de Serengeti. Daar zit wat in. Afgezien van de schaalgrootte is er in wezen geen verschil. Ook in Afrika zijn wildparken begrensd, ook daar is spanning tussen de belangen van de parken en de omgeving. En zoals onze natuur wilder is dan velen willen accepteren, is ze daar meer gecultiveerd dan je zou denken.
Toch wringt er iets. Waarom zijn de plassen afgesloten? Omdat de natuur die rust nodig heeft, is altijd gezegd. Blijkbaar zit daar rek op. De beesten kunnen meer onrust verdragen dan ze nu gewend zijn. Maar zou het hun iets uitmaken wie hun rust verstoort: een betalende of een niet-betalende gast?
Waarom wordt natuur in Nederland beschermd? Vanwege het collectieve belang dat we eraan hechten. Met zijn allen vinden de Nederlanders natuur belangrijk. Verkoop van de schaarse contactmogelijkheden met die natuur aan een exclusieve, rijke groep, is een gevaar voor het draagvlak voor natuurbehoud. Nu geldt natuur als linkse hobby. Die kritiek moeten de liefhebbers zich aantrekken. Maar het is geen oplossing om er rechtse hobby van te maken.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Het is belachelijk hoeveel belastinggeld er is in gestopt, dat de normale burger het niet mag bezoeken.
  Daarnaast een wanbeleid van hier tot gunder en nog meent men dit natuur te noemen?

 • aarthamstra1

  Wild zijn de dieren zeker in die opgeblazen natuurtuinen .Net als de dollar tekens in de ogen van die gluipers. hoezo dreigende voedsel tekorten .De volgende leugen van de politiek.geïnspireerd door de MUTINATIONALS. PS. met welke regels ga ik akkoord bij het plaatsen van mijn opmerkingen??????????????????????????
  Die van MULTINATIONAL ( z.l.t.o) .

 • info104

  Er is de laatste jaren heel veel gedaan aan de natuur en heeft erg veel geld gekost, nu moet er bezuinigd worden wat ook goed is , we hebben div. wildviaducten laten aanleggen die ongeveer 30 miljoen per stuk hebben gekost waar gem. elk etmaal 15 dieren de oversteek wagen, we hebben op de hoge veluwe grote stukken goede cultuurgrond aan de natuur opgeoffert, ook in drente is er veel cultuurin natuur veranderd maa rwat in de oostvaardersplassen gebeurd is onvoorstelbaar ,hier zitten dieren opgesloten in een omrasterd gebied en fokken er op los en hebben geen of te weinig te vreten en worden niet bijgevoerd wat volgens mij de plicht is van een goed beheerder . Zodat ze verhongeren dood gaan en opgevreten worden door andere dieren . Als een boer zo met zijn vee handelde werd hij in het gevang gezet , maar bij staatsbosbeheer mag alles, diep treurig. Ik verzin dit niet want ik heb het zelf geconstateerd en heb gekeken of dit rechtmatig is en de overheid heeft zelfs hiervoor toestemming gegeven naar zo bleek.

 • Peter1125

  de oostvaardersplassen een natuurgebied? te veel dieren op onvoldoende oppervlakte met onvoldoende te eten, het is gewoon dierenmishandeling op grote schaal. het heeft meer weg van een ghetto uit wo2, maar dan voor dieren, en het is een grote schande.
  ik zeg ontginnen en gewoon landbouwgrond van maken.

 • jan10

  Inderdaad Peter dan word het opp.water ook meteen schooner,levertde grond wat meer op en kunnen die lui van S.B.B. een nuttige baan zoeken.1+1=3

 • frankies

  Partij voor dieren: zwendelaars,
  staatsbosbeheer: dieren moordenaars,
  belastingbetalers: ons geld wordt schandalig verspild, ook door SBB

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.