Commentaar

259 x bekeken

Focus op voer en mineralen

De melkveehouderij staat er lang niet slecht voor. De grootste landbouwsector heeft een prima jaar achter de rug, blijkt uit de eerste cijfers van Flynth, die deze week bekend werden gemaakt. Het beeld komt overeen met wat het LEI rond de jaarwisseling al schetste.

Daarbij zijn de vooruitzichten goed. De vraag naar zuivel in de wereld blijft groeien, volgens de Rabobank. In opkomende landen is de afzetgroei maar liefst 3 tot 5 procent.

Natuurlijk groeien de bomen niet tot in de hemel. Een zorgpunt vormen de gestegen productiekosten. Vooral voer is structureel duurder geworden. Maar financiële experts verwachten eerder een daling dan een stijging, bij iets dalende melkprijzen.

Al met al een plaatje dat vertrouwen geeft. Melkveehouders hebben daarmee een misschien wel unieke gelegenheid om de basis onder hun bedrijf te versterken. Het is te hopen dat ze daarbij niet alleen maar denken aan vergroting van hun productievermogen. Het is ieders angst dat de veehouders met zijn allen gas gaan geven in 2015 en in een keer de markt overspoelen met melk.

Er is iets anders dat de aandacht verdient. Efficiënt gebruik van voer en mineralen is economisch aantrekkelijk bij blijvend hoge voerkosten. En investeren in mestverwerking is broodnodig voor maatschappelijk draagvlak. Het is zaak dat veehouders de economische ruimte die er nu is, gebruiken om hun zaken op orde te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.