Redactieblog

4719 x bekeken 26 reactieslaatste update:21 feb 2012

Ben ik een goede boer?

Het is een goede tijd om de bedrijfsovername te regelen. De melkprijs en onze resultaten zijn prima. Er is dus geld om plannen voor de toekomst te maken.

Dat is nodig ook. Het komt de komende jaren aan op kiezen. Doormodderen of investeren, dat wordt de keuze. Want ik ben er van overtuigd dat het minder wordt in of na 2015.  Als we na het vervallen van de quotering onbeperkt kunnen melken verwacht ik een uitbreiding van de melkproductie. Dat betekent in eerste instantie een daling van de prijs. De markt zal zich op het nieuwe evenwicht moeten instellen, voordat de prijs later weer hoger wordt.
Daarom is het nu tijd voor investeren. In grond of stallen, of in beide. Niets doen is stilstaan en dat betekent achteruitgang.
Bovendien is het klimaat uiterst gunstig voor investeren. We hebben een goed jaar achter de rug en ook voor 2012 wordt een redelijk jaar verwacht. De bedrijfstoeslagen zijn nog op peil, terwijl de rente laag is.
Al die dingen verwacht ik over een paar jaar minder gunstig. Een lagere melkprijs dus en lagere toeslagen uit Brussel. De poet moet gedeeld worden met nieuwe eurolanden. Daarnaast wordt de bestemming anders. We zullen meer groene diensten moeten leveren om de toeslagen te krijgen. De rente is historisch laag. Die kan maar één kant uit en dat is omhoog. Dat zal na de crisis zeker het geval zijn.
Alle reden dus om nu te investeren in het eigen bedrijf. En in de eigen managementkwaliteiten. Lubbert van Dellen, directeur van accountantsbureau Accon-AVM, zegt dat het verschil in inkomsten van boerenbedrijven ligt aan de kwaliteit van de boer.
De inkomens verschillen sterk. De boeren dus ook. Dat zelf moeten toegeven vraagt nogal wat. Voor dat je investeert zul je echter wel de vraag moeten beantwoorden: ben ik een goede boer?

Laatste reacties

 • Hans Brasil

  Goed voorbereid de crisis ingaan doe je niet door nu zwaar te investeren en zodoende de laagste kostprijs te behalen. Goed de crsis ingaan doe je door te zorgen voor zo laag mogelijke financieringslasten, zodat je niet te veel verplichtingen hebt. Die super lage rente van nu gaat straks een hoop boeren de kop kosten.

 • Rip

  Wij zitte in een crisis, Hans. Een crisis, die de agrarische sector niet erg raakt. De inkomsten zijn prima in de melkveehouderij, de vooruitzichten goed. Met het oog op 2015, als er meer gemolken mag worden, moet je nu investeren. Dat gebeurt ook. Je ziet hetoveral om je heen. De leveranciers van stalinventarissen zitten vol met opdrachten. En de rente kun je vastzetten. Kortom, helemaal eens met vergaderboer. Maar misschien hoor jij wel bij de groep die je kunt aanmerken als 'niet zo'n goede boer'. Ja, dan kun je inderdaad beter niet investeren.

 • vink

  vergaderboer en rip zeggen; leg nu alvast de strop om je nek, dan kun je na 2015 hangen.

 • jan10

  Je zag het inderdaad 2 jaar geleden toen de melkprijs wat daalde was het meteen janken geblazen .Wie het raad is de wijste.

 • keesvlot

  @ Rip. Wanneer ``Hans Brasil`` daadwerkelijk uit Brasil komt, kan ik zijn opmerking wel begrijpen. Daar zijn nl. nogal wat Hollanders in het verleden over de kop gegaan, vanwege (toren) hoge rentelasten. Hier in Europa ligt dit wel anders, en is de rente idd geen enkel probleem. Maar vergeet niet, dat bij een halvering van de grondprijzen hier, (net als in DK), het een totaal ander plaatje word, waarbij juist die ``goede`` boeren zwaar in de problemen komen. En of dat hier in NL gaat gebeuren? niemand weet het, maar `t feit is wel dat er een hoop 55+ers zijn, zonder opvolger. En die bunders moeten wel voor `n hoofdprijs gekocht gaan worden.....

 • Hans Brasil

  Tja, 2 jaar geleden was het hier nog op tv dat ze in Holland de melk van €0,25/liter, met de mesttank uit-reden, en nu gaan ze 20% meer melken??? als je dan hollandse stage jongens vraagt waarom? Dan gaat het van: Van de voorlchting moet het! De bank wil het!, en de buren hebben het al gedaan! 20% meer melk is 20% meer koeienstront en die moet de varkens stront verdringen. €25-€30/kub??!! krachtvoer komt uit het buitenland, die zal wel de zelfde prijs blijven. ruwvoer moet van dichtbij komen en wordt dus zeker niet goedkoper. Dan mag je een mooie nieuwe boervriendelijke stal hebben, en dat zij u gegund, maar voor je het weet ben je net als jullie collega's varkenshouders, lijfeigenen van CaboRampina.

 • Flyinghollander

  Met het met Hans eens.
  Zorg dat alles verders goed is op het bedrijf en zorg dat je financieel sterk staat wanneer 2015 komt, want als al die te grote stallen die nu gebouwd worden vol komt, komt er nogal wat melk op de markt en als de melkprijs dan weer zakt richting 25 of lager, wat dan?

 • poldes

  De Ierse regering vind het een goede ontwikkeling dat daar de melkveehouders met 25% meer melk in 2015 gaan produceren.
  Het draagt bij voor hoogte van Ierland op de economische ladder.
  De Ierse regering staat hier met raad en daad achter.
  De Nedrlandse melkveehouderij wordt steeds kapitaal intensiever(Wiens kapitaal?)en steeds grootschaliger.
  Het gaat een beetje lijken op de huidige Varkenshouderij van Nederland.
  Wie hier zich voor geoepen voelt moet gewoon deelnemen .
  U alle succes toegewenst.

 • Marten

  De grootste schreeuwers van toen,Hans,die voorop reden met hun giertankje hebben inmiddels allang de stal vergroot.Eenmaal een hele grote stal dan kunnen de koeien niet meer buiten want stel je voor dat die dure waterbedden niet optimaal worden benut.En meneer Dales zich maar afvragen waarom de jonge boeren zo laconiek doen over weidegang.Blaim the teachers of niet Lubbert?Kortom,misschien hebben de beste boeren wel het meeste oog voor hun omgeving.Dat dit zwaar wordt ondergewaardeerd is ook allang geen geheim meer.

 • W Geverink

  Ik ben het met Hans eens. Zorg er voor dat je niet met de rug tegen de muur gezet kunt worden door de bank. Houd investeringen tot een minimum tot het duidelijk is wie de kosten van de boter en poederbergen betaald. Het is zeker dat het slechter wordt na 2015 want in bijna alle vrije sectoren is het chronisch slecht. Reden dus om voorzichtig te zijn. Dat wil niet zeggen dat je de bedrijfsontwikkeling stil zet. Mischien is het slimmer om in de buurt een stal te huren voor de droge koeien en het jongvee zodat je thuis meer koeien door het 2x6je kunt drukken.

 • Rip

  Het lijkt wel of alleen behoudende boeren reageren op dit artikel. Terwijl je overal om je heen stallen ziet verrijzen zijn degenen die reageren kennelijk bezig met stil staan. Daar is elk bedrijf op den duur aan ten gronde gegaan. Ik kies voor investeren, zowel gezien vanuit het oogpunt van de lage rente, de fiscale voordelen en de tijd na 2015. En er zijn meer bedrijven gestopt omdat ze niet met de tijd meegingen dan omdat ze op tijd investeerden.

 • wzandbergen1

  Investeren in grond/gebouwen is gelijk aan het vergroten van de lasten,daarmee de kosten. Meer kosten en minder inkomsten is net als gokken je weet dat je kansen op overleven afnemen. De kassa bij de bank zal het meest rinkelen vervolgens de fiscus om dan te merken dat je op een houtje moet bijten om te kunnen overleven.

 • natuurboer

  Je bent een goede boer wanneer je een andere boer het boerzijn ook gunt.
  Zodra je als boer een andere boer het licht niet in de ogen gunt, gaat het bij jezelf steeds donkerder worden.

 • Hans Brasil

  goeie reactie natuurboer, Ik denk, maar wie ben ik, dat de boeren die nu kalm aan doen, en die nu proberen om zo'n hoog mogelijk eigen vermogen op de balans te halen, desnoods maar een beetje meer belasting betalen, dat die nu bezig zijn om een mooie 'CV' te maken, die ze straks uitstekend kunnen gebruiken, als ze in 2017 naar de bank stappen, en de bank directeur vragen of er nog wat te koop staat! Hoop en wens voor jou Rip, dat jou bedrijf daar dan niet bij hoort.

 • Realist

  RIP is verstandig, laat nu een ander investeren in een mooie moderne grote stal, dan kun je die in 2017 voor weinig geld zelf in de vingers krijgen.

  Geen beter vermogen dan eigen vermogen!

 • derikx

  bereid je alvast voor op 2015.... je verwacht toch zeker niet dat ze in een overbezet NL het quotumstelsel los zullen laten, droom vooral verder dat er vanaf 2015 onbeperkt gemolken kan worden, zet de stallen maar vast, is vooral goed voor de vaste lasten. Mij lijkt dat de veehouderij er op dit moment en in 2015 nog niet voor klaar is om los gelaten te worden

 • derikx

  bereid je alvast voor op 2015.... je verwacht toch zeker niet dat ze in een overbezet NL het quotumstelsel los zullen laten, droom vooral verder dat er vanaf 2015 onbeperkt gemolken kan worden, zet de stallen maar vast, is vooral goed voor de vaste lasten. Mij lijkt dat de veehouderij er op dit moment en in 2015 nog niet voor klaar is om los gelaten te worden

 • W Geverink

  @Derikx het is heel voor de hand liggend dat het huidige productieniveau vastgehouden wordt tot de vraag groeid. Ik denk daarom dat als je je nieuwe stal niet voor 2015 op volle capaciteit aan het draaien hebt de kans groot is dat je naast de pot pist. Met driehonderd boxen, een vijftig stands buitenmelker, negentig koeien aan de melk en geen toestemming om over je 2014 quotum te melken kan je idd behoorlijk in de problemen komen.

 • Rip

  Wat een angsthazen!

 • W Geverink

  Beste Rip. 'Wat een angsthazen' duidt er op dat je het er op gokt. Gokken kan alleen als jij het je kunt veroorloven met een lege stal te blijven zitten. Als het zo is dat je onbeperkt kunt melken na 2015 zal je afnemer er geen bezwaar tegen hebben om jou dat zwart op wit te bevestigen. In dat aan Rip gerichte schrijven zou kunnen staan dat ze je persoonlijk toestaan dat na 2015 je levering in een bepaalde tijd groeid van 810000 liter naar 2700000 liter. Willen ze dat niet dan weet je dat er naast geld voor de nieuwe stal ook geld voor productiequota in het budget moet zitten. Als ondernemer wil je toch zeker wel van te voren weten waar je aan toe bent voor je zo'n investering doet?

 • h.lepoutre1

  we doen net alsof er na2015 geen mogelijkheden zijn om nog uit te breiden zou een mooie boel worden we zitten elkaar maar op te fokken terwijl we na 2015 misschien wel veel betere keuzes kunnen maken

 • Buorkjeenmear

  Met het oog op 2015 kan 'Buorkje en mear' de ondernemende boer adviseren en begeleiden zodat hij en zijn bedrijf klaar zijn voor de toekomst.
  Door nu te starten met een Farm-audit en Management Meeting van 'Buorkje en mear' gaat u met gerichte bedrijfsdoelen de toekomst tegemoet.
  Voor meer informatie zie www.buorkjeenmear.nl

  U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met Goasse Dijkstra, eigenaar van Buorkje en mear.
  Tel.nr. 06-11264110

 • Buorkjeenmear

  Het is juist nu de tijd om als agrarisch ondernemer iemand anders te laten meekijken op uw bedrijf, om te achterhalen wat u als agrarisch ondernemer uniek maakt. Dit is bijvorbeeld mogelijk door u een spiegel te laten voorhouden d.m.v. een Farm-audit.
  Dit houdt in: iemand loopt een dagdeel met u mee op uw bedrijf en zal uw bedrijfsvoering en bedrijfsstrategie beoordelen. Door een neutraal persoon die met een frisse blik meekijkt om samen met u te werken aan een bedrijfsspecifiek plan voor de toekomst.

 • boerke brabant

  het is toch onvoorstelbaar dat er nog zoveel onduidelijk is over 2015 en de tijd daarna. Boeren steken ontzettend veel geld in hele grote stallen. Bedrijven die nu 90 koeien melken zetten een stal voor 200 koeien in de hoop die in 2015 vol te kunnen zetten en veel meer melk te kunnen gaan leveren. Voer aankopen, we zien wel hoe dat gaat lopen en wat het gaat kosten. Mest afvoeren, we zien wel hoe het gaat lopen en wat het gaat kosten. Investeren met heel veel geld. Veelal onder het mom van ; stilstaan is achteruitgang. Ik denk dat die stelling niet helemaal opgaat. Met zo een grote stappen richting het ongewisse kan misschien wel tot het einde leiden van je bedrijf. Stilstaan is dan zeker geen achteruitgang maar biedt zekerheid in deze onzekere jaren die komen gaan. En iemand zich afgevraagd waar we na het quotum tijdperk heen gaan met al die extra melk ?

 • vink

  stilstand is achteruitgang. dus investeren op basis van een dooddoener.
  ik ken er nog wel één; wie geschoren wordt, moet stil zitten.

 • Evertjan


  Stilstand hoeft niet altijd achteruitgang te zijn,maar een moment van bezinning
  kan zeer nuttig zijn.Verh.eigenverm.totvreemdverm.zal medebepalend zijn alsook de rente voerkosten mestverwerking in detoekomst.


  op de toekomst kan zeer nuttig zijn?

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.