Commentaar

1835 x bekeken 2 reacties

Asbestzorgen

In het huidige tempo gaat pas in 2043 de laatste asbestplaat van de stal. Ofwel: de asbestsanering gaat veel te traag.

Volgens ingewijden ligt in Nederland nog circa 150 miljoen vierkante meter asbesthoudende dakbedekking, grotendeels in de agrarische sector. Per jaar wordt circa 5 miljoen vierkante meter gesaneerd. Niemand twijfelt aan het nut van sanering. Het zijn de kosten voor verwijdering en vervanging, ruwweg 35 euro per meter die ondernemers ervan weerhouden. Het is een hoop geld. Voor sanering is ook een sloopvergunning nodig. Dat kan weer allerlei nare consequenties hebben.

Al jaren is asbestverwijdering een aandachtspunt. De zorg neemt toe naarmate het materiaal meer slijtage vertoont. Overheden hebben een pallet aan maatregelen en subsidies om ondernemers ertoe te bewegen asbest te saneren. Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu kondigde vorige maand nog een fiscale regeling aan om asbestplaten te vervangen door zonnepanelen. Dat geld is hard nodig, want alleen van de zonne-energie gaat de schoorsteen nog niet roken. De panelen zijn duur en de opbrengst is beperkt. Het duurt jaren voordat de investering is terugverdiend. Het nadeel van een fiscale regel is echter dat er eerst geld verdiend moet worden voordat het voordeel oplevert.

Het is niet de enige zorg. Subsidies, fiscale aftrek, voorbeeldprojecten, et cetera kosten de overheden geld. En juist die overheden gaan fors snijden in de uitgaven. Hopelijk ontzien zij het asbestdossier. Garanties zijn er niet. Het kabinet kent geen ’heilige huisjes’ in de bezuinigingsdrift. Daar staat tegenover dat deze maatregelen relatief goedkoop zijn en een grote milieuwinst hebben.

De asbestdruk moet omlaag, zoveel is zeker. Den Haag kan altijd terugvallen op een Algemene Maatregel van Bestuur. Achter de schermen worden al scenario’s doorgerekend. Niemand zit echter te wachten op deze dwingende regelgeving.

Laatste reacties

  • aasgieren

    Meer dan 25 jaar worden er al geen stallen meer gebouwd met asbest als bouw matriaal. het zal nog jaren duren voor de laatste gebouwen met asbest gesloopt zijn , beetje nuchter mens weet dat de komende jaren het gros is verdwenen. met of zonder overheids hulp of dwang.

  • Hilhorst100

    mooi laten liggen dat asbest, bij de asbestsanering begint de gezondheidsellende de bekende maanmannetjes beschermen alleen zichzelf er komen zoveel vezels vrij op vloeren voorwerpen enz dat je als ondernemer het eerste jaar net zoveel asbest binnenkrijgt als zonder sanering in honderden jaren. Geen mens die het hier over dit probleem heeft, de verwijderingssubsidies zijn alleen interessant voor boeren die structureel veel verdienen

Of registreer je om te kunnen reageren.