Redactieblog

408 x bekeken

Afgraven

Bij ons, net over de grens, in Duitsland, is beroering ontstaan over het plan van een baggermaatschappij om meer dan 120 hectare af te graven voor zand en grind en op die manier boerenland te veranderen in een plas water.

Kennelijk is daar veel geld mee te verdienen, vooral in Nederland, dat veel van deze grondstoffen afneemt.

Het hele dorp Suderwickwas uitgelopen voor een actievergadering om dit plan te verhinderen, onder het motto ’ze graven onze heimat af’. Boerenorganisaties zijn ertegen (behalve natuurlijk die drie boeren die de grond voor heel veel geld kunnen verkopen), de natuurbescherming is ertegen, alle plaatselijke politieke partijen zijn ertegen, de Nederlandse buren zijn ertegen. Je zou zeggen: dat gaat niet door.

Maar er wordt niet op lokaal niveau over beslist en dus zijn er ook tegenkrachten in het spel, politieke en economische. Daar kunnen andere afwegingen gemaakt worden. Het zou dus van pas komen als er een keiharde juridische belemmering was voor de plannen.
Die kan privaatrechtelijk zijn: op strategische plekken stukken land laten aankopen door de tegenstanders. Dat is in Duitsland een vaak gebruikte tactiek van natuurorganisaties.

Die belemmering kan ook publiekrechtelijk zijn en dan het liefst op Europees niveau: bijvoorbeeld doordat de plannen in strijd zijn met de Kaderrichtlijn Water, de Habitatrichtlijn, de Vogelrichtlijn en dergelijke.

Misschien kan Dirkmaat een paar korenwolven leveren. Dergelijke belemmeringen zijn niet zo gemakkelijk te vinden, er is vaak wel een ontsnappingsroute.

Maar toch kun je behoorlijk lang dwarsliggen. Maar zodra het bestuur beslissingsvrijheid heeft, worden de verkeerde besluiten genomen. Dat is in Duitsland niet anders dan in Nederland.
Een vriend van mij zou op een schiereiland komen te wonen. Toen ik suggereerde dat dat toch prachtig zou zijn (steigertje, boot), zei hij: ”We zitten eerst 30 jaar in de bagger en tegen die tijd heb ik genoeg aan een paar vierkante meter”.
Hij blijft tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.