Commentaar

2392 x bekeken

Vertrek Verdaas voor landbouw niet dramatisch

Staatssecretaris Co Verdaas was nog niet zo gesetteld dat we hem gaan missen.

Staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken is opgestapt. Een rapport over onrechtmatigheden in Verdaas’ declaratiegedrag van reiskosten tijdens zijn vorige baan als gedeputeerde in Gelderland, doet hem de das om. Zijn staatssecretarisschap duurde 31 dagen.
Verdaas heeft het juiste gedaan. Een bewindspersoon moet sowieso al van onbesproken gedrag zijn. Maar tegen de achtergrond van wat een boer boven het hoofd hangt als hij een foutje maakt in de jaarlijkse Gecombineerde Opgave, is voor een geloofwaardige overheid al helemaal volstrekte zuiverheid geboden. Willens en wetens fout declareren staat daar verre van.
Het is niet voor het eerst dat op 'landbouw' een bewindspersoon in opspraak raakt wegens reisdeclaraties. In augustus 2006 zou toenmalig landbouwminister Cees Veerman volgens NRC Handelsblad ten onrechte met zijn dienstauto privéreizen hebben gemaakt en vliegreizen voor privédoeleinden hebben gedeclareerd. Een deel van de reizen had zijn Franse landbouwbedrijven als bestemming. Uit onderzoek bleek dat Veerman binnen de regels had gehandeld. Niettemin besloot hij geld terug te betalen. Voor Veerman, toen net in zijn tweede termijn als minister, was de ophef over zijn dienstreizen reden om te verklaren na het ministerschap nooit meer een publieke functie te willen.
Vraag is nu of het vertrek van Verdaas meer schade oplevert dan alleen imagoschade voor de politiek. Het antwoord is: ja, in zekere zin wel. Verdaas is een pragmatisch bestuurder, zijn planologische achtergrond was goed te pas gekomen als hij met bijvoorbeeld de Programmatische Aanpak Stikstof aan de slag was gegaan. De kans is groot dat een vervanger in een dossier als dit zwaarder op ambtenaren moet leunen.
Voor het overige hoeft de impact van het vroegtijdige vertrek van Verdaas niet al te groot te zijn. Uitstel van sommige zaken is vervelend, maar niet dramatisch. Ook in Brussel heeft Verdaas zich nog niet zo kunnen settelen dat we hem erg gaan missen.

Of registreer je om te kunnen reageren.