Redactieblog

2931 x bekeken 16 reacties

Schamen voor succes

“Ik schaam me voor de wijze waarop boeren actievoeren”, zegt Hanna.”Het is altijd hetzelfde, trekkers, melk en spandoeken.

Dat werkt niet meer.” “Sieta van Keimpema noemt de boerenactie in Brussel een groot succes”, breng ik er tegen in. “Ze is trots op alle aandacht die ze kregen. Een relletje vindt ze prima. Dat er met melk wordt gespoten ook.”

“Van Keimpema is een afgedraaide plaat”, schampert Hanna. ”Met een handjevol boeren het verkeer ontregelen doen we al jaren. Het levert weinig op. Alleen ons imago is naar de knoppen. Er moeten toch intelligentere acties zijn dan altijd hetzelfde. Zelfs bij de vakbeweging zie je niet het domme gedoe waar wij kennelijk een voorkeur voor hebben.”

Zo zie je maar. Hanna schaamt zich voor het succes dat Sieta ervaart. Zoon Hans moest er om glimlachen. Volgens hem heb je dat in Amerika veel minder. Daar zijn de organisatie minder verdeeld en wordt meer gewerkt via de boerenorganisaties richting politiek.

Vraag is natuurlijk wel wat je wel moet doen. Het overlegmodel levert ook vaak weinig op. In feite zouden de acties het overleg moeten ondersteunen. Alleen ik ben het met Hanna eens dat je dat niet meer via trekkers en melkspuiten moet doen. Dan word je een soort occupy-beweging. Die kreeg eerst ook alle aandacht, maar nu loopt iedereen gewoon voorbij. Het concept is uitgewerkt. Het was even wereldwijd, nu zijn de kampen praktisch overal verdwenen.

“We moeten in de leer bij Wakker Dier”, vindt Hanna. ”Die slaagt er in met weinig middelen grote groepen van de bevolking achter zich te krijgen. Ze vertellen halve waarheden met zoveel overtuiging, dat ze geloofwaardig overkomen. Wij moeten zonder halve waarheden geloofwaardig kunnen zijn.”

Het voordeel van een club als Wakker Dier is dat ze met één mond praten. Dat is in de landbouw niet het geval. Daar hebben we allemaal wel een mening over hetzelfde, maar ook een verschillende oplossing.

“Dat maakt ons zwak”, sluit Hanna af. “Daardoor verliezen zowel overleg als actie hun kracht. En de politiek kan doen wat ze wil.”

Laatste reacties

 • jansloot

  Dan begin maar met stickeren en grootwinkelbedrijven blokkeren, want dat is het enigste wat helpt

 • poldes

  geen acties,
  niet klagen,
  veel melk produceren .
  en geen kosten doorberekenen.

 • alco1

  De groep boeren is maar klein en de echte kennis er over ook maar gering.
  Iedereen heeft tegenwoordig een mening anders tel je niet meer mee.
  Boeren presteren iets, waar dus over geoordeeld kan worden.
  Net als een scheidsrechter die ook zijn nek uitsteekt, krijgt altijd commentaar.
  Het is geen enkele kunst om zoals Wakker Dier veel volgelingen te krijgen, want het percentage meepraters is groot.
  Laten ze zelf maar eens bezig gaan om iets op te bouwen voor de maatschappij, dan kunnen zij ook commentaar verwachten.
  Het wordt eens tijd dat er eens meer respect getoond wordt en overal duidelijkheid over verschaft wordt i.p.v. bang zijn voor imago verlies.

 • Rip

  Acties hebben tot nog toe niets opgeleverd. Ik vind imagoverlies wel vervelend. Als ik in mijn - oude - maar wel mooie mercedes in het dorp kom, kunnen sommige 'vrienden' niet nalaten te zeggen dat ik van verlies nog een aardige auto kan kopen. Strjden voor een betere positie op de markt, prima, maar liever niet op de wijze dat wij het plaatje opgeplakt krijgen van mest en melkwegsmijters en het veroorzaken van files.

 • agratax2

  We kunnen ons ook afvragen waarom we met actie weinig of geen resultaat hebben en de Franse collega's bijna nooit thuis komen met lege handen als ze weer eens ter actie zijn getrokken. Zijn onze acties te lief, te onduidelijk of is de achtergrond informatie richtig burger te gering, te onduidelijk, te algemeen. een ding weet ik wel de Fransen analiseren al decennia lang ieder actie die ze doen en weten zo de punten die de burger als irritant ervaart. Wil je de burgerij achter je krijgen zul ze niet moeten irriteren.

 • joannes

  Het verschil met Wakker Dier is dat zij het begrip dierwelzijn opnieuw definiëren en dan nog gemeten op een humane interpretatie vanuit de welzijnsbeleving van mensen. Door het hen toe te staan deze discussie met de gemeenschap te voeren heeft de agrarische wereld volledig de controle verloren over hun eigen productie processen en productie waarden en normen. Terwijl andere beroepsgroepen de kans krijgen om hun bijdrage aan de maatschappij eervol te verdedigen, mits er geen schandalen zijn, krijgen de meeste toch na enig drama respect en acceptatie. Nb veroordeelde criminelen krijgen nog zendtijd en respect van de media en het publiek. Hier is men geintresseerd in het verhaal. En zo ook in het verhaal van Wakker Dier wat opgedrongen wordt met veel drama. Boeren moeten zich realiseren dat er inmiddels zoveel competitie is voor de consumenten centen dat hun producten verdrongen worden in de drama verhalen die concurreren. Hoe kan je anders verklaren dat een liter mineraal water, met verhaal, voor een hogere prijs wordt verkocht dan iets voedzaams als melk waar veel meer arbeid voor nodig is.

 • W Geverink

  Ik denk dat de imagoschade wel mee valt en ik vind dat van Keimpema gelijk heeft. Hoe kun je als melkveehouder de acties in Brussel veroordelen als je van 'de steun' uit Brussel afhankelijk bent om de eindjes aan elkaar te knopen. Van Keimpema legt de vinger op de zere plek. Hoe kun je verwachten dat een melkveehouderij die NU niet eens de broek kan ophouden gaat concureren met de lage kostprijs landen voor een plek op de wereldmarkt? Voor veel boeren is het om te huilen dat uitgerekend ZLTO de poten onder de melkveehouderij sector vandaan zaagt.

 • Rip

  Lang niet alle bedrijven zijn afhankelijk van de steun uit Brussel. Die dat wel zijn zullen op den duur toch verdwijnen. We kunnen er toch echt niet in blijven geloven dat de toeslagrechten in stand blijven? Een bedrijf van 500.000 liter melk beurt veel meer dan een minimumloon. Daar moeten velen van leven. Let om mijn woorden, dat houdt geen stand. Zonder steun moet je kunnen overleven.

 • minasblunders1

  Die bedrijven die niet afhankelijk zijn van 'steun' uit Brussel, zijn dat weer op een andere manier van de belastingbetaler, nl: afhankelijkheid van grondprijsstijging, een luchtbel dus! Investeringen dubbel gesponsord door de fiscus. Ook deze bedrijven zullen niet blijven.

 • politiek

  Zeer terecht als het huidige systeem van subsidies uit Brussel voor de melkveehouderij gaat verdwijnen. Of aangepast naar een duurzame veehouderij toe. Weg met dat gesubsidieerde mega bulkgebeuren waarbij er soms subsidie per bedrijf per jaar betaald worden van meer als 150.000 euro per jaar. ! Subsiedies verdelen over alle takken in de veehouderij en dan juist naar degene die gaan voor een eerlijk en duurzaam product wat de consument wil hebben. Vaak ligt daar nog een verschil in een hogere kostprijs wat middels die subsidies weggewerkt kan worden. Die andere mega bulkbedrijven produceren voor de wereldmarkt en hebben geen steun nodig van de Nederlandse burger. Laat dat geld dan liever naar de verzorging gaan in Nederland.

 • alco1

  Hallo politiek. Allereerst op het persoonlijke vlak. Ik hoop dat je waardig afscheid hebt kunnen nemen.
  Subsidies zorgen alleen maar voor revolutionaire ontwrichtingen in producties en hadden er in principe nooit mogen komen. Afbouwen moet zorgvuldig gebeuren, omdat de basisprijs als gevolg van marktwerking gezakt is en tijd nodig heeft om te herstellen.
  Subsidies voor een eerlijk en duurzaam product ben ik ook tegen, omdat daar ook weer misbruik van gemaakt kan worden.
  De klant is koning en als het iets wil sturen, moet het zorgen dat de schappen met die producten in de supermarkt altijd leeg zijn.

 • halbe

  Demonstreren in Brussel voor een hogere melkprijs is totaal uit de tijd. De melkprijs wordt al lang niet meer door 'Brussel' bepaalt en we moeten ook niet terug willen naar die tijd, omdat het geld op is. De bezuinigingen van de EU betekenen lagere hectare toeslagen en daar moeten de veehouders zich vooral zorgen om maken. Het is aan de nationale regeringen om de koek eerlijker te verdelen. Laten we ons daar sterk voor maken. Ik ben het er wel mee eens dat we niet afhankelijk zouden moeten zijn van die toeslagen, maar het systeem is zo gegroeid. In Frankrijk komt 70 procent van het inkomen van de veehouderij uit toeslagen. Dat kun je ze zo maar niet afpakken.

 • W Geverink

  Hier in Canada komt het inkomen van de melkveehouders uit hun eigen bedrijf.

 • theorikyreintjes1

  Voor deze discussie geef ik geen stuiver. met mooie praat kom je er niet! als het nodig is moet je actie voeren! Dit is in de wet opgenomen! Natuurlijk als je actie voert moet je proberen om via de actie een goed verhaal over kunnen brengen, van wat er mis is. Dat ze in andere landen actiever zijn dan in Nederland is wel duidelijk. Velen hier liggen nog te slapen als het water aan de lippen staat. Het imago gaat van zelf omhoog als je een betere melkprijs hebt. Dan is alle gezeur weg! Ook van die ophitsende media!

 • alco1

  Ludiek actie voeren om de massa de werkelijkheid ten gehore te brengen. Maar niet met actie waarbij de politie moet optreden. Zoiets wordt tegen je gebruikt waardoor bij de burger de gedachte boven komt van: 'Die zijn niet goed wijs' .

 • poldes

  actie voeren voor een betere melkprijs moet kunnen.
  reacties hiertegen met verzinsels ,dat burgers er geen last van mogen hebben,
  worden waarschijnlijk gedaan door anti melkveehouders;die op haar beurt weer geen normale burgers zijn.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.