Commentaar

921 x bekeken 1 reactie

Praten met de buren

Dick Heederik, hoogleraar gezondheidsrisico-analyse én lid van de Gezondheidsraad, haalde in oktober al de angel uit het conflict. De raad komt niet met een landelijke afstandsnorm voor stallen, kondigde hij aan. Het rapport, afgelopen vrijdag officieel gepresenteerd, bevat dan ook geen groot nieuws.

'Er is onvoldoende wetenschappelijke basis om tot een landelijke richtlijn te komen', legt commissievoorzitter Louise Gunning uit.

Volgens de commissie is er wel degelijk uitstoot, maar verschilt deze per diersoort en bedrijf dusdanig dat het onmogelijk is één norm vast te stellen. De gemeenten moeten per locatie een beslissing nemen. Veel gemeenten en burgers keken reikhalzend uit naar het advies. Dit lijkt nu op het eerste oog een tegenvaller, maar er zitten wel degelijk ook kansen in.

De veehouder moet in gesprek met de bezorgde burgers. Duidelijkheid over plannen, maatregelen tegen overlast en openheid kunnen veel angst wegnemen. Vaak zit hier ook een oorsprong van klachten. In een toelichting zegt de raad dat dit proces misschien nog wel belangrijker is dan de uitslag.

Het gesprek is niet alleen in dit dossier van belang, ook voor mest, ammoniak en welzijn kan het verhelderend zijn. Zelfs voor de banken is de maatschappelijke inbedding een aspect voor toekenning van financiering. Praten met de buren is niet vrijblijvend meer, maar hard nodig om boer te kunnen blijven.

Eén reactie

  • Lauk Bouhuijzen

    Maar toch adviseert de raad ook dat locale overheden wel afstandsnormen gaan vaststellen omdat angst bij burgers wel degelijk een factor zou zijn. Zelfs als die niet op feiten gebaseerd is dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.