Commentaar

1639 x bekeken 12 reacties

Politieke keuze

Een goeie verkoper kan alles aan de man kan brengen, van auto's tot naaigaren. Net zo goed kan een goede politica elk departement runnen, of het nou Onderwijs is of Economische Zaken. Dat moeten Mark Rutte en Diederik Samsom gedacht hebben toen ze Sharon Dijksma vroegen staatssecretaris van Landbouw te worden.

In politieke kringen geldt zij als een veilige keuze. Dijksma draait al zo lang mee in de politiek dat onaangename verrassingen van het soort dat Co Verdaas de das omdeed, bijna onmogelijk worden geacht. Jarenlang zat ze in de Tweede Kamer, ze overleefde verkiezingsnederlagen en -overwinningen en ze was ook al eerder staatssecretaris. Ondanks haar 41 jaar heeft ze al twee decennia ervaring in de Haagse politiek.

Dat weegt blijkbaar zwaarder dan kennis van het departement waar ze bewindspersoon wordt. Voor de nieuwe staatssecretaris van Landbouw is de land- en tuinbouw een vreemde sector, die ze helemaal zal moeten leren kennen. Nu wreekt het zich toch dat er geen apart ministerie meer is.

Is de keuze daarmee wel zo veilig? Landbouw is geen politieke, maar een technische portefeuille. Om er iets gedaan te krijgen zijn kennis van zaken en gevoel voor de mensen in de sector zeker zo belangrijk als partijpolitieke vrienden. Beginnen met een schone lei kan voordelen hebben, maar ervaringen uit het verleden met Brinkhorst, Van Aartsen en Faber leren dat een bewindsman of -vrouw daar ook goed last van kan hebben. Tot nu toe is het landbouwverhaal van Rutte-II nog erg zwak.

Laatste reacties

 • John*

  dan is het hopen dat bleker een goeie club ambtenaren bij elkaar heeft verzameld de afgelopen jaren. Zij gaan de dienst uitmaken!. Verder is het misschien wel goed dat iemand van buitenaf eens de zaak gaat bekijken en regelen. Frisse blik, geen banden met verschillende partijen etc. Ik hoop alleen dat ze er niet al te gekleurd op staat.

 • hakker

  nog nooit een opleiding afgemaakt, nog nooit in het bedrijfsleven geacteerd en geen enkele affiniteit met enige vorm van landbouw. Leuk dat ze integer is, maar volgens mij een complete mismatch en politieke zelfmoord!

 • agratax2

  hakker. Vrees jij hoogmoed die voor de val komt? Zou best eens kunnen. Ik heb geen respect voor mensen die via de politiek zichzelf 'belangrijk' willen maken en liefst iets achter willen laten. Al was het maar een onrendabele Betuwe lijn of Ecoducten waar geen wilde dieren over mogen omdat er contracten liggen met landgebruikers over schade beperking.

 • joannes

  agratax1, wanneer iedereen te druk is met zijn eigen werk,vak, voor zijn boterham krijgen de nietsnutten de overhand. En... wanneer de meesten zich ook nog laten verleiden om tot een hyptheek, = verplichting een hoge afhanklijk van zijn eigen rendiment, is er helemaal geen tijd meer om je met de gemeenschap te bemoeien. Nu, en in dat gat zijn Politicy gesprongen. Want wat lijkt er deugdzamer dan praten en discussieren voor het algemeen belang. Maar wat vroeger deugdzaam was en moraal had is tegenwoordig een beroep geworden precies zoals al die anderen. Daar heeft Co Verdaas zijn Waterloo gevonden en zullen die anderen ook vallen want wanneer ze geen onderscheid meer maken tussen een maatschappij bijdrage en maatschappij kosten of luxe teren we in. En precies dat noemen ze crisis. de economische, maar ook morele crisis waar we ingroeien. Geleid door die beroeps praters, politicy.

 • alco1

  Juist joannes. In dat gat moesten eigenlijk onze vertegenwoordigers, zoals de LTO moeten springen. Maar helaas, zij hebben een functie, waarin zwijgen en meepraten de beste garantie is om te mogen blijven zitten. We zullen zelf op de een of andere manier het publiek moeten informeren. Eerlijk en open om te komen tot een goede dialoog ter optimalisering van inkomen, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Daarbij de haat zaaiers te negeren.

 • Sjaak

  Tja, totaal geen vakkennis, ervaring cq. gevoel voor de sector en dan deze toch willen besturen....
  Laatst is er ook al een bultrug gestrand... ik vermoed, dat er met haar hetzelfde gebeurt als we ze niet tijdig bijsturen!

  Kunnen we weer een stille tocht organiseren...;)

 • Hessel Visser

  Politieke keuze is duidelijk, maar hoe is het te verklaren in het kader van 'boer zoekt vrouw'?

 • johannetje

  70% van de ambtenaren op voormaling LNV stemde GroenLinks. Het is maar dat u het weet.

 • joannes

  Hessel Visser, de populariteit van ¨Boer zoekt Vrouw¨ is volgens mij te verklaren met de ontdekking op de TV dat boeren gewoon mensen zijn, met het bijzondere dat ze een eigen bedrijf voeren met dieren die dagelijks verzorgd moeten worden. Het is iets om jaloers op te worden voor de gemiddelde nederlandse burger; eigen baas, dieren verzorgen, de verschillende bijzonderheden van geboorte en in, en met, de natuur werken. Maar ze zien alleen wat ze willen zien, en zijn zich niet bewust met welke bedrijfsrisico´s je moet werken. Al blijft het een mooi beroep!

 • politiek

  Goed gezegd joannes. Men laat alleen de mooie dingen zien bij Boer zoekt Vrouw , die er zonder meer zijn. Boerengezinsbedrijven , natuur, de emotie en spanningen bij geboortes van dieren. Sterfte dieren laat men liever niet zien omdat zoiets negatief overkomt , maar wel een realiteit is. Positief is verder de agrarische buitenomgeving met die koeien in de wei.
  Minder leuk en geen mooi beeld is die steeds groter wordende veehouderij-industrie , achter die steeds groter wordende hekken , waar rekenmodellen van euro,s de baas is geworden gestuurd door computers. De boer noemt men ondernemer of manager. Zijn vrouw is secretaresse geworden. ( i.p.v. boerin)
  Hopenlijk gaan die boerengezinsbedrijven , waar de emotie en binding er met het dier nog is een lange en gezonde tijd tegemoet.

 • alco1

  En daar kan politiek lekker over ruien, zonder enig kennis van zaken.

 • Mozes

  Of die boerengezinsbedrijven een lange en gezonde tijd tegemoet gaan is afhankelijk van wat de consument er voor wil betalen. Mijn ervaring is tot nu toe dat ze er niets voor willen betalen en een voorkeur hebben voor producten uit zo groot mogelijke megastallen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.