Redactieblog

890 x bekeken

Einde van de coöperatie?

Hoe coöperatief de Maya’s waren, weet ik niet zeker. Maar hun keuze voor nét het Coöperatiejaar 2012 is beroerd. Ik verwacht van niet, maar vandaag, 21-12-2012, kon het wel eens helemaal afgelopen zijn met de coöperatie.

Met zeven uur tijdverschil (wij lopen voor) is de kans groot dat u mijn laatste column van het Coöperatiejaar, en misschien van de geschiedenis, nog beleeft.

Een nare gedachte overigens: geen coöperaties meer. Al moest ik de laatste weken diverse keren aanhoren dat organisaties als de Rabobank, FrieslandCampina en ForFarmers al helemaal geen coöperaties meer zijn.

Ik blijf denken: zeg maar hoe de Nederlandse zuivelsector eruit ziet zonder een coöperatief FrieslandCampina. Zeg maar hoe de crisis er in Nederland uit zou zien zonder een coöperatieve Rabobank.

Als ik reflecteer op de markante gebeurtenissen van het Coöperatiejaar, moeten we beginnen niet te vergeten dat deze partijen er elke dag weer zijn geweest. Dat de 3.000 Nederlandse coöperaties met 111 miljard euro omzet, 165.000 man personeel, even zoveel ledenondernemers, met ook weer hun personeel, de stille kracht vormen van de Nederlandse economie. Dat elke meerderjarige Nederlander gemiddeld lid is van 1,8 coöperaties, zonder dat hij/zij het zelf door heeft - een schone taak voor veel coöperaties om écht invulling en uitdrukking te geven aan het lidmaatschap.

Dagelijks hoogtepunt voor mij was het kiezen van een “Coöperatie vd Dag” (Twitter: @onnovanbekkum). Zo’n 170 mooie voorbeelden van coöperatieve dynamiek, binnen en ver buiten de land- en tuinbouw. Vanuit burgers en zelfstandigen bloeit er heel wat moois op in het land!

Minpunten vond ik de quasi-beursgang van Fonterra (NZ), de voor-verkoop van Glanbia International (Ierland) en toch ook de beurs-aankondiging van ForFarmers.

Mochten we de nacht niet halen: het was me een eer en een genoegen me voor u als coöperatoren in te mogen zetten. Samen ten onder gaan is ook coöperatief. En anders zien we elkaar gewoon weer in 2013: samen bouwen aan coöperatieve kampioenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.