Commentaar

1723 x bekeken 3 reacties

Bed van mest toch riskant

Het leek mooi voordelig en handig: gedroogde koeienmest als boxvulling in de koeienstal. Zo verdien je de investering in die mestbewerking nog een beetje terug. Het spaart immers gehakseld stro, zaagsel of andere boxvulling uit.

Boxstrooisel gemaakt van koemest is financieel aantrekkelijk, maar niet veilig. Het is een risicofactor voor de kwaliteit van melk. Nieuw onderzoek dat zuivelinstituut NZO heeft laten doen wijst in die richting. Aanleiding is het groeiende probleem van moeilijk kapot te krijgen bacteriesporen in zuivel. Dat is niet zozeer een gevaar voor de gezondheid van mensen, maar vooral voor de houdbaarheid van producten.

Het eerste onderzoeksrapport wijst meststrooisel als risicofactor aan. Het aantal kiemen hierin is veel groter dan in ander strooisel. Ander recent onderzoek wijst uit dat boxstrooisel gemaakt van mest of compost weliswaar veel kiemen heeft, maar de kans op mastitis bij de koeien niet verhoogt. Dat was goed nieuws voor het groeiend aantal veehouders dat deze methode toepast. Maar nu blijkt dat het wel een gevaar kan zijn voor de kwaliteit van de zuivel, moeten zij toch nog eens goed nadenken.

Vorig jaar ontdekte Cono dat tarwegistconcentraat nadelige gevolgen had voor de kwaliteit van kaas. Het werd voor leveranciers onmiddellijk verboden als voedermiddel. Het is zaak om ook de gevaren van meststrooisel serieus te nemen. Anders wordt goedkoop duurkoop.

Laatste reacties

 • hookwood1

  Dit is een column van klok en klepel meneer Oppewal. Het probleem met de thermoresistente bacteriën doet zich voor bij het gebruik van compost uit composteerinstallaties. Hierbij komt de temperatuur op 60 tot 80 graden. De bacteriën die deze temperaturen overleven worden dus ook niet afgedood bij HTST pasteurisatie van melk.

  Bij het gebruik van de dikke fractie uit de eigen mest heb je dit probleem niet. Tevens is hierbij geen sprake van aanvoer van bedrijfsvreemde stoffen zoals bij compost. Compost bevat tevens dusdanig fijn stof dat de gangbare melkfilters dit kunnen doorlaten. Er zijn diverse voorbeelden van melkveehouders die hierdoor hun eerste klas melk status zijn verloren. Compost in de boxen is dus vragen om problemen.

  Het is dus wel zaak om dit te scheiden van het gebruik van de dikke fractie van bedrijfseigen mest waarvan door diverse partijen wordt gezegd dat dit prima toepasbaar is als boxstrooisel. Natuurlijk is het wel zaak dit goed te managen en de boxen droog te houden maar dit moet je ook met andere soorten strooisel.

 • Sjaak

  Tja hookwood1, misschien heb je wel gelijk....

  Echter, ik mag toch aannemen dat Johan Oppewal niet zomaar een artikel schrijft en dat toch baseert op een gefundeerd onderzoek, waaruit blijkt dat ook meststrooisel een risico kan vormen.....?!

 • kontra1

  Waarom zou nzo opnieuw onderzoek gaan doen? Dat was toch al gedaan?
  Maar uit dat onderzoek kwam niets uit. Dan lijkt het mij dat ze gewoon iets zoeken.
  En als je net zolang zoekt totdat je hebt gevonden wat je wilt zoeken dan vind je het van zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.