Boerenblog

3339 x bekeken 6 reacties

Vogeltjesland

Duizenden veehouders gebruiken graspercelen van Staatsbosbeheer en krijgen daarvoor periodiek een tijdelijk pachtcontract. Dit gaat veranderen.

In Nederlandse natuurreservaten liggen 100.000 hectare grasland. De helft van dat areaal is eigendom van Staatsbosbeheer. Tien procent van de Nederlandse veehouders gebruikt een of meer percelen van deze natuurorganisatie. Duizenden veehouders krijgen ieder jaar of om de drie jaar een tijdelijk pachtcontract. Deze situatie gaat drastisch veranderen.

Stel: in een natuurgebied hebben 25 veehouders een eenjarig contract voor het gebruik van 5 hectare tegen een lage vergoeding, in de volksmond meesmuilend ‘vogeltjesland’ geheten. Dan moet Staatsbosbeheer jaarlijks 25 contracten laten opmaken, rondbrengen en controleren. Bekijken we deze aanpak over een periode van 30 jaar, dan zijn 750 transacties, administratieve handelingen en minstens 1.500 controles nodig. En de financiële opbrengst voor de onderneming Staatsbosbeheer is relatief gering.

Stel nu, dat één in natuurbeheer gespecialiseerde boerderij alle 125 hectare in erfpacht beheert. Dat scheelt 749 keer overhead en 1.440 controles. Een robuuste exploitatie kan meer pacht ophoesten. Tel uit de winst.

Positie Staatsbosbeheer
Vanwege grote bezuinigingen op natuur, zoekt ook Staatsbosbeheer mogelijkheden om te besparen en te verdienen. Bovendien, zegt het nieuwe regeerakkoord, gaat het kabinet ‘de positionering van Staatsbosbeheer bezien om een grotere private betrokkenheid mogelijk te maken’. Dat is goed nieuws voor boeren die zaken willen doen.

Maar, maar ... Dan moet een mogelijke erfpachter wel gegarandeerd het landschap en de natuur leveren die Staatsbosbeheer als eigenaar en de provincie als betaler van beheervergoedingen verlangen. En kijk, daar wil de schoen nog wel eens wringen. Laatst nog, breed uitgemeten in Boerderij Vandaag, een vleesveehouder die klaagt dat hij geen land van natuurorganisaties krijgt. Terwijl hij toch zulk puik vee heeft en zo veel vraag naar zijn biefstukken bestaat. Deze flinke en ambitieuze agrariër ziet het door hem begeerde land als zijn productiemiddel en het onderhoud en het beheer van natuurgrond niet als een dienst die hij als het ware op bestek kan leveren.

Ik heb een tip voor hem. Volg een beroepsopleiding tot professioneel natuurboer, maak een aansprekend bedrijfsnatuurplan en een goed businessplan voor een natuuronderneming met goede vleesrunderen als graasdieren in dienst van het beheer. Ontwikkel de ambitie om een eersteklasbeheerder te zijn van waardevolle natuurterreinen. En ga met je groene diploma’s en plannen op zak nog eens praten met een natuurorganisatie over langjarig grondgebruik.

Als voldoende boeren die slag in hun hoofd kunnen maken, dan ontstaan de komende jaren volop kansen voor bedrijfsontwikkeling in natuurgebieden, op landgoederen, in waardevolle cultuurlandschappen en in waterwingebieden.
Zie ook www.beroepsverenigingnatuurboeren.nl

Laatste reacties

 • Bison

  Dat zullen die kleine pachters wel toejuichen!
  Hier, schop onder je hol

 • huubjansen

  Een paar balen met beheersgras op je bedrijf is leuk, maar alleen maar :/

 • joannes

  Als of die paar pacht contracten de kosten zijn in verhouding tot de opbrengsten. Het blijkt ook hier weer dat ¨economisch¨ vooral spreadsheet denken is. De sociale kant van vele kleinere bedrijven die samen een plattelands gemeenschap vormen komt natuurlijk totaal niet voor in die spreadsheet. De overheid werkt zo weer naar Mega Natuurbedrijven die voor de besparing van een paar contracten het huidige landschap moeten veranderen. De overheid is te veel aan het managen op kosten besparing en daarmee te weinig met de uitkomsten van zulke stupide akties voor de sociale paragraaf van bezig. Het zal in iedergeval de diversiteit, die er nog een beetje is, geen goed doen!

 • Jan Zonderland

  Het lijkt een beetje dat Bart voor eigen parochie preekt.

 • ...............

  MEGA

 • boerke brabant

  klinkt allemaal mooi wat Bart wil , maar we moeten wel oppassen. Deze club wil dat alle natuurorganisaties hun land uitgifte via dit clubje gaat regelen. Nu al heeft staatsbos dit toegezegd, en de honger van Bart en zijn bende is nog niet gestild. Zij willen bepalen , en jij als boer moet betalen. Eerst een dure cursus volgen (de inhoud is nog niet bekend , de prijs ook niet maar zitten tussen de 1500 en 5000 euro.) dan zorgen dat je een beetje meepraat, kritische noten vallen niet goed, en vervolgens bepalen zij of en welke grond je krijgt, tegen welke pachtprijs en daarna mag je jaarlijks nog eenbedrag per ha aftikken aan bart en zijn bende. Open structuur moeten ze nog aan werken, en zij kunnen ook bepalen dat je er tussentijds afmoet. Zij willen dat boeren een eerlijkere kans krijgen bij de verdeling van de gronden, maar ik denk dat we op deze manier alleen maar verder huis geraken. Over een paar jaar staat er een dure bureaucratische organisatie die hun eigen regels schrijft. Daar zaten we nou net op te wachten...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.