Commentaar

975 x bekeken 1 reactie

Van uitruilen komt huilen, ook in de politiek

VVD en PvdA strepen het landbouwbelang weg in hun politieke koehandel.

Winnaar van de verkiezingen, ook van de boerenstem, maar verliezer van de formatie. Dat is het beeld dat overblijft van de VVD door de ongekende ophef over de zorgpremie. Binnen een dag veranderde de hoerastemming over het snel tot stand gekomen regeerakkoord in een storm van kritiek.
Voor de landbouw is de balans van het regeerakkoord evenmin positief. Natuurlijk, het is voor iedereen goed dat het financieringstekort wordt teruggedrongen en de staatsboekhouding op orde komt. Daar staat echter een aantal concrete nadelen tegenover. De verdere verhoging van brandstofkosten is er één. De afschaffing van productschappen en het ontpolderen van de Hedwigepolder zijn voor de landbouw negatieve eindes van slepende debatten.
Dat VVD en PvdA elkaar zouden vinden in hun afkeer van Europese steun aan boeren, is volgens verwachting, maar evengoed wel een negatief punt. Het lijkt erop dat met de term ‘landbouw’ uit de naam van het ministerie, ook de speciale aandacht voor deze sector verdwijnt. Ondanks mooie woorden over het belang van de sector en behoud van het topsectorenbeleid geen goed teken.
De zorgpremiediscussie gaat de landbouwsector of boeren niet in het bijzonder aan; het is wel reden voor zorg over hoe dit nieuwe kabinet werkt. Beide partijen geven en nemen. Dat maakt hele bevolkingsgroepen en sectoren tot mogelijke speelbal. Nu heet het: versoepeling van ontslagrecht en begrotingsdiscipline (VVD) tegenover nivellering van inkomens via zorgpremie en aanpak van de hypotheekrenteaftrek (PvdA). Ook de natuur zat in deze deal. Herwaardering van Ecologische Hoofdstructuur en de verbindingszones is duidelijk wisselgeld dat de VVD aan de PvdA betaalde. Het geeft te denken als grote onderwerpen die niks met elkaar te maken hebben, zo uitgeruild worden in politieke onderhandelingen. Als ‘elkaar iets gunnen’ ontaardt in willekeur, komt van uitruilen huilen.

Eén reactie

  • BoB de Bakker

    Zeg Geert, kom je er nu pas achter hoe politiek in elkaar zit?

Of registreer je om te kunnen reageren.