755 x bekeken 2 reacties

Miljoenenverlies op Griekse leningen ondermijnt zuinig imago De Jager

Jan Kees de Jager moest aanblijven als minister van Financiën, klonk het na de verkiezingen. Hij had de Nederlandse financiële belangen in Brussel namelijk uitstekend verdedigd. Maar zijn opvolger draait nu op voor de verliezen op leningen aan Griekenland.

We bevinden ons dan wel in een economische crisis, maar daar lijkt het soms niet op. Bij het volgen van de Europese politiek vliegen je namelijk  de euro’s om de oren; vorige week debatteerden de regeringsleiders in Brussel over de nieuwe EU-meerjarenbegroting van pakweg 1.000 miljard euro en deze dagen staat het vrijgeven van een nieuwe lening aan het noodlijdende Griekenland op de agenda. Of het nu verspilling betreft of verstandige investeringen, in beide gevallen gaat het om veel geld – heel veel geld.

En dat vindt de burger niet leuk. De vorige minister van Financiën, Jan Kees de Jager (CDA), zag dat goed en stelde zich bij onderhandelingen in Brussel doorgaans zo flexibel op als een strijkplank in de hoop de schade voor de Nederlandse belastingbetaler te beperken. Althans, die indruk wekte hij in gesprekken met de Tweede Kamer en journalisten. Hij had gevochten als een leeuw en de financiële risico’s tot een minimum weten te beperken, was doorgaans de boodschap waarmee hij uit Brussel terugkwam.

Daarmee boetseerde De Jager handig zijn eigen imago van zuinige Zeeuw, die zich door de Zuid-Europese ritselaars geen geld uit de zak liet kloppen. En als het dan toch onontkoombaar was om de portemonnee te trekken voor een Grieks noodfonds, dan alleen onder zeer strikte voorwaarden. Dat elke euro zou moeten worden terugbetaald, inclusief rente, was volgens De Jager vanzelfsprekend. De steeds luider klinkende kritiek van economen, die beweerden dat Nederland naar zijn geld kon fluiten, wuifde hij weg.

Het imago van De Jager was in de loop der jaren zó sterk geworden, dat rondom de verkiezingen velen de hoop uitspraken dat hij zou aanblijven – ook al was duidelijk dat het CDA geen deel zou uitmaken van de coalitie. Misschien was dat wel de reden dat premier Rutte (VVD) zich in de campagne genoodzaakt voelde te verklaren dat er onder zijn leiding geen cent extra naar Griekenland zou gaan. Wij liberalen passen minstens zo goed op de schatkist, wilde hij maar zeggen.

Maar onder De Jagers ambtsopvolger Jeroen Dijsselbloem is de toon veranderd. Enkele weken geleden gaf de PvdA’er aan dat de risico’s voor Nederland groot zijn. Al in de nacht van maandag op dinsdag bleek hij gelijk te krijgen: toen besloten de eurolanden de rentes op lopende leningen te verlagen en de winsten op de steunprogramma’s terug te sluizen naar Griekenland. Volgens Dijsselbloem kost dit Nederland over een periode van veertien jaar bijna 1 miljard euro.

Of het daarbij blijft, is zeer de vraag. Bij de waarschuwingen van economen kwam onlangs de mededeling van het IMF dat het beter is de leningen gedeeltelijk kwijt te schelden. Dijsselbloem vindt dat geen goed idee; hij houdt vooralsnog vast aan de eis dat Griekenland het geleende geld moet terugbetalen. Dat zal ook wel moeten, want anders is híj straks de degene die een miljardenverlies moet zien te verkopen aan de kiezer. Met dank aan Jan Kees de Jager.

Laatste reacties

  • mfanto

    wanneer gaat nederland zich eens niet aan de regels houden zodat het uit de EU worden getrapt , al die waardeloze euro`s terug geven regering naar brussel sturen en de grens achter ze dicht doen. en de koningklijke fam kan bij hun rijke vrienden gaan logeren kunnen ze het hele jaar door geheime vergaderingen voeren als ze nl er maar buiten laat

  • joannes

    Hoe het idee, het imago, je kan besodemieteren? Het enigste waar die Jan Kees de Jager goed, misschien wel zeer goed, in was; het Nederlandse publiek politiek om de tuin leiden! Voor iedereen die hoopt was hij een geweldenaar, maar voor iedereen die eerlijk de waarheid wilde horen een politiek bedrieger. Zoals ook Rutte nu aan het glijden is! In goede tijden doen ze aan vriendjes politiek http://www.telegraaf.nl/binnenland/21122893/__Zelfverrijking_top_Amarantis__.html http://www.telegraaf.nl/binnenland/21122982/__Van_Pol_stak_geld_in_campagne__.html
    In slechte tijden verkleden ze zich als redders die hun woord niet houden! Ondertussen wel alles regelen en vooral meer geld vragen. Het is een schande!

Of registreer je om te kunnen reageren.